Igen, fasizálódik az MKP

Ardamica Zorán | 2014. április 25. - 19:23 | Vélemény

Miután egyre több volt az árulkodó jel, és 2010 őszére az MKP és utánpótláscsapata, a Via Nova ICS egyértelműen és büszkén összeborult a Jobbikkal, Berényi 2011. januári személyes találkozója Szávay István Jobbik-politikussal egyértelműsítette a párt további irányát. Nyíltan 2011. január 28-án voltam kénytelen rákérdezni az MKP fasizálódására. Számos publicisztikai írásomban szóltam a szélsőségessé válás egyes lépcsőfokairól. Sajnos, mint azt az Európai Parlamentbe történő választások több listája is teljesen nyilvánvalóvá tette, 2011-es kérdésemre a válasz immáron nyilvánvaló és szomorú: igen, amennyiben a Jobbik politikája ilyen (márpedig a Karsai-perben magyar bíróság is közvetetten megerősítette a neonáci jelzőt), fasizálódik, sínen van.

Arról tehát a lezajlott magyarországi parlamenti választások és visszhangjuk, valamint a napi politika és az elmúlt négy év Jobbik-politizálás fényében fölösleges vitát nyitni, hogy a Jobbik etnonacionalista, idegengyűlölő, antiszemita és homofób, mélyen antidemokratikus, az emberi jogokat sárba tipró párt. Holdudvarában erőszakos és gyűlöletet szító, hol félkatonai, hol pedig propagandacsoportokkal. Olyan, amelynek „érintésétől”, közelségétől kultúrember és demokrata iszonyodik, undorodik.

Arra sem kell szót vesztegetni már ennyi idő és sajtóhír után, hogy a Via Nova mint ilyen kapcsolódó alakulat a Jobbik szatelitjévé vált, több elnökségi és alapszervezeti tagja a szélsőjobbosok kiszolgálója, de minimum (lásd például az internetes fórumok tanulságait) eszmetestvére, hogy ne mondjam, szó szerint: elvtársa a magyar szervezett szélsőjobbnak.

Ez a Via Nova ül stabilan az MKP elnökségében és országos tanácsában.

Érthető okokból nem szerettem volna az elnökválasztás idejében MKP-t bíráló szöveget közzétenni (pedig bőven lehetett volna), összeszorított fogakkal, de nem is tettem.

Most napok óta emésztem az EP-listákat. Ettől a ponttól már világos, hogy az MKP-n belüli, még nem náci vonal menthetetlenül elerőtlenedett és nincs potenciális jövője, hangja egyáltalán nem hallatszik. Kíváncsian szemlélem, hogy az önkormányzati választások után, sőt addig hány ember gyomra mondja majd fel a szolgálatot az MKP-ban. Nincsenek illúzióim.

Az, hogy ígérete ellenére Gubík László Fidesz-listára került, nem lephet meg senkit, hiszen az állampolgárság elvesztésével járó mizéria közben már kiderült róla, hogy ami kezdetben korrekt és férfias kiállásnak tűnt, az csupán a Jobbik által rendezett és jutalmazott operett előadás. A hitelvesztést gyakorlatilag a Fideszhez csatlakozás (ami önmagában még nem bűn) csupán betetőzi. Hiszen látható, hogy ha a Jobbik által osztott „jutalék” nem elég, akkor (s itt lepleződik le ismét a Fidesz etnonacionalizmusa) a Via Nova / MKP – Jobbik – Fidesz vonal problémamentesen átjárható a legeslegfelsőbb szintig, akár nácibarát valaki, akár nem... Az ügy pikantériája, hogy Gubíknak egyáltalán nincs esélye bekerülni az EP-be, tehát nulla tápértékű koncot kapott rágcsálni. Mert azt ugye senki sem gondolná komolyan, hogy a Fidesz épp most rászorulna egy akkora „húzóember” támogatására, mint Gubík...

Van annak valami nemdiszkrét nembája, hogy az EU-ellenes Jobbik az EP-be igyekszik. Színeiben már nem csupán szélsőséges Via Nova tagok indulnak (lásd a tüntetésre okot adó Pallér Péter a parlamenti listán), hanem például Popély Gyula MKP-tag is.

Ezek után hát Csáky Pál nem csodálkozhat, hogy a saját, általa vezetett, szegénységi bizonyítvánnyal felérő lista 9. helyén egy olyan via novás (nem egyedüli Via Nova-tag a névsorban) alak szerepel, aki az ICS-on kívül szintén előszeretettel forog és néha énekel szkíta-hun-avar rokonságról csámcsogó, nemzeti rockért rajongó, szélsőjobbos nézeteket vallók körében. Foglár Gábor FB oldalának Kedvencek rovatából egyetlen kattintással juthatunk el Horthyhoz, Vona Gáborhoz, a Jobbikhoz és oda, ahol kis kezdőbetűvel írják a Felvidéket...

Viszont Csáky valamiért mégis csodálkozik, mégpedig Popély esetében. Hát hol itt az emkápés jobbikosok közötti egyenlőség?!

Csáky – aki a jobbikos Via Nova országos elnökhelyettesével, Samu Istvánnal ül együtt az MKP elnökségében, s aki a fentiek és az alább következő nyilvános adatok tükrében valamiért úgy tudja, vagy csak simán azt lódítja, hogy a „Jobbikkal nem tartunk kapcsolatokat” – a tévében azért emel kifogást, mert Popély Gyula nem egyeztetett jelöltségéről párton belül. Ami ahhoz képest, hogy beállt egy neonáci alakulathoz – ezt viszont a listavezető Csáky jellemző módon (miért??????, mert fasizálódik az MKP???) nem kifogásolja – tökéletesen lényegtelen momentum... Miután pedig Popély már 2010-ben is indult Jobbik-listán magyar parlamenti képviselőnek, az egész MKP, főleg pedig az őt vezető párkányi alapszervezet tudhatta volna, hogy kivel áll szemben. Mivel azonban az MKP ezek szerint simán elnácisodni készült már évekkel ezelőtt, valószínűleg ez csöppet sem zavart senkit. A Popélytól való látványos és azonnali elhatárolódás hiányában evidensen most sem zavar senkit. Ebből következik: ha egyeztetsz az elnökséggel, akkor hivatalosan is neonáci lehetsz? Igen, még mindig kiteszem a kérdőjelet, de már magam sem tudom, miért...

Talán azért, mert történnek megnyugtató apróságok az MKP-ban. Bauer Edit például nem hajlandó Csákyhoz és sleppjéhez adni a nevét. Csakhogy ez – bár a kiszállás módja tiszteletre méltóan és egyben sajnálatosan diszkrét volt, de a párt országos szintjén – édeskevés. Remélhetőleg – noha az önkormányzati voksolásig pragmatikusan, politikailag még indokolható, ám erkölcsileg már meg nem álló okokból valószínűleg várni kell – észbe kap az a néhány utolsó kultúrember ebben a totálisan lezüllő pártban.

Látva Berényi elnök minimum beleegyező, máskor az extrémizmust támogató semmittevését és mellébeszélését ez ugyanis láthatóan az utolsó esély, hogy egy nemzetiségi, tehát az egész nemzetiség országon belüli megítélését meghatározó, jelenleg inkább stigmatizáló pártban történjen végre valami érdemleges változás a szélsőségeket illetően. Ellenkező esetben a náci és irredenta bélyeg a komplett szlovákiai magyarság homlokán ott viríthat.

Az igazi tragédia azonban az lesz majd, ha a szlovákiai magyarság képviselete nem csupán országos szinten szűkül tovább, megyei szinten bizonytalanodik el, hanem a kis közösségeket és intézményeiket közvetlenül fenntartó, jelenleg még nagy számban MKP-érdekelt helyi önkormányzatok fokán is. Hiszen az MKP-ét kommunális szinten nem feltétlenül MKP-n kívüli magyarok váltják majd, hanem... A sunnyogás és az extrémizmus egyértelműen ehhez fog vezetni.

Mert jaj annak a közösségnek, amely nem saját identitásának ápolása, építése és megélése alapján, hanem mások identitásával szemben határozza meg önmagát és cselekedeteit!