„Tavasz a Via Novánál”, avagy Európában elszámolni háromig

Ardamica Zorán | 2014. április 27. - 12:10 | Vélemény
Tavasz a Via Novánál címmel található meg Csonka Ákos, az ICS Nemzetpolitikai Kabinetjének vezetője, az Országos Ellenőrző és Etikai Bizottság elnöke tudósítása a szervezet tavaszi tevékenységéről.

Érdeklődéssel olvashattuk tollából a Hírvivő nevű pártközlöny 2014/2 számának 8. oldalán, hogy „Kitavaszodván idén sem maradhatnak el a szervezett szemétszedések, takarítások, faültetések sorai.” Igen, teljesen érthető, hogy az Etikai Bizottság elnöke a takarítást tekinti kiemelt céljának, csak éppen – amint azt a láthatjuk a szemét elég sok helyen ott maradt...

Azt is megtudhattuk, „az ifiszervezet büszke arra, hogy soraiból két személy is felkerült a Magyar Közösség Pártja EP­listájára, Horony Ákos és Ilkó Zoltán személyében”. Nos, remélem, elfogad tőlem a Via Nova ICS Nemzetpolitikai Kabinetjének vezetője, az Országos Ellenőrző és Etikai Bizottság elnöke egy apró helyreigazítást: a két úriember mellett ugyanazon közlöny 6. oldalán, a bemutatkozó emkápés EP­jelöltek között a kilencedik helyen (Ilko előtt! – bocs, most akkor Ilko vagy Ilkó?) feszít Foglár Gábor pedagógus, verséneklő, költő, a Via Nova ICS helyi és járási tisztségviselője, nem mellesleg pedig annak az Országos Ellenőrző és Etikai Bizottságnak a tagja, amelynek Csonka az elnöke.

Szoktak az urak kommunikálni egymással? És Csonka, aki bizottságielnökként a Via Nova elnökségének tanácskozási joggal bíró tagja, szokott tanácskozni? Mondjuk, ha másról nem, így tavasszal, amikor minden más fontosabb lehet, legalább a jelöltekről?

Az MKP tehát felvette az EP­listájára, amely lista egy párt morális és szakmai kirakata, arculatformáló és programadó „kinyilatkoztatása” kellene legyen, azon neonáci Jobbik baráti szervezetének három, ismétlem, három, nem kettő, nem egy, hanem három tagját, amely banda Nemzetpolitikai Kabinetjének vezetője „ellenőrző” bizottsági funkcióban ezek szerint háromig sem tudott számolni. Gratulálunk!
Mondhatnánk persze, hogy tévedni emberi dolog. Na, de egy tavaszi nagytakarítás után?! Elszámolni 33,333 százalékot?! Választásokkal kapcsolatban?! És persze tegyük hozzá, Csonka inkább hajlamos a kerekítésre, mint a pontosságra. Történelem szakos tanítóként például az 1849 és az 1867 közötti szűk 18 esztendőt „pár évtized”­nek számolja. („És bár igaz, úgy látszott a szabadságharc elbukott, Haynau és Bach véres keze mindent beszennyezve értelmetlenné tett minden erőfeszítést, mégis csupán pár évtizeddel később Deák bölcsessége révén, ’48 szellemében született meg egy olyan kiegyezés, ami Európa élmezőnyébe vezette a már közös monarchiát.”)
Oké, nem a matek a másik a szakja, hanem magyar nyelv és irodalom diplomát adtak neki... „Ennek fényében” kiemelném a következő, általában stílusjellemző mondatot: „Ennek fényében mertek nem hagyatkozva másra saját kezükbe venni sorsukat, és feloldozni Magyarországot a rabgálya alól.” (A képzavarok kifejtésétől eltekintenék.)
Én már dolgoztam diplomával takarítóként, tudom, hogy becsületes munka, ha jól végzi az ember. Amennyiben a Nemzetpolitikai Kabinet vezetője és az Országos Ellenőrző és Etikai Bizottság elnöke mindenáron hasznára szeretne lenni közösségének, munkaadó iskolája tanulóinak, javaslom, fontolja meg a pályamódosítást a már tavasszal elkezdett nemzeti szemételtakarítás politikai vagy társadalmi­ifjúsági etikaellenőrző irányába, hiszen amint ő maga is közli inkriminált tudósításában: „A Via Nova évek óta a szívén viseli a környezet sorsát, járja a természetet és tisztítja meg az emberi hanyagság nyomaitól”. És ahogyan az ICS honlapja írja: „így megfelelő önkritikával és relevanciával tudja majd elvégezni az ellenőrző feladatot a Via Nova esetében is.”
Tisztelettel köszönjük a „Változtass Európán” jelszó szellemében.
Címkék: Via Nova