Ha gettót akarok, találok érveket

Buchlovics Péter | 2014. május 22. - 22:56 | Vélemény

A kultúra, tehát értelemszerűen a magyar kultúra is nyitott. Ha nem lenne az, ha gettó lenne, értsd, szigorúan nemzeti-etnikai alapon létező zárvány, akkor már rég nem lenne, mert akkor lenne életképtelen.

Előrebocsátom, nem azon állítások valóságtartalmával akarok vitatkozni, hogy a legújabb párkányi biliháborúban Hégli Mariannának vagy Boócz Máriának van-e igaza, mármint, hogy tényszerűen miért nem hívta meg Boócz helyi Csemadok-elnök a Hégliné vezette Kisbojtárt a jubileumi ünnepségre. Már csak azért sem mert ez az állítások – állításokkal szemben - esete –nem vagyok bíró, sem vizsgálótiszt.

Ugyanakkor nem csak amiatt kell szélesebb összefüggésekben kitérni erre a sajnos ismétlődő esetre, mert a párkányi viszonyok betegesen elfajultak, az MKP-ban és a Csemadokban is, és úgy látszik, még mindig nincs senki az MKP helyi és regionális főnökei közül – Szigeti László, Farkas Iván például – akik ezt szóvá tennék, hanem, mivel kisvárosról van szó, más se nagyon teszi ezt szóvá, főleg nem nagy nyilvánosság előtt. Se civil, se szülő, senki.

Tehát, akkor kezdjük azzal, hogy teljesen jóhiszemű vagyok, és elhiszem Boócz Máriának, hogy csak és pusztán azért nem hívták meg a Kisbojtárt az ünnepségre, mert a csoport kétszer is kikosarazta őket. Meg hát ki vitatja el a szervezők jogát, hogy azt hívhassanak meg, akit akarnak fellépni? Az utóbbi kérdésre azt mondom, szívük joga, főleg, hogy a Kisbojtár jelentkezett, úgymond kéretlenül és nem személyesen – bár erősen rontja ezt az érvet épp az, hogy a Kisbojtár nemzedékekben erősítette a magyar kultúrát, a néptánc és a népzene szeretetét, Csemadok-fesztiválokon és rendezvényeken is, sőt rangos kitüntetéssekkel is rendelkeznek ettől a szervezettől, és pont ennek a kulturális szervezetnek a helyi főnöksége nem tart igényt a fellépésükre. Ez az első elgondolkodtató pont ebben a beteg történetben.

Azt már a koszorúzás-interjúból tudni lehet, hogy a Csemadok helyi szervezetének elnöke milyen értékrendet és politikai nézetet képvisel. Horribile dictu: nincs is ezzel semmi baj, egyetlen egy, alapvető pontig. Ez a pont az, amikor világosan kiderül – mint ahogy a Kisbojtár mostani elutasításában is -, hogy Boócz keveri a kultúrát a politikával. Bár ő ezt sose fogja kimondani, és a Kisbojtár esetében még azt is megengedem, hogy objektív okok miatt nem adtak lehetőséget a fellépésre-, Boócz érvelése feltűnően hasonlít arra a 2o12-es érvelésére, amikor arról beszélt, hogy a Híd valójában miért nem koszorúzhatott a márciusi ünnepen, az MKP pedig miért igen – hogy a nemzetárulókról már ne is beszéljünk. Boócz Mária szerint a párkányi Csemadok senkit sem diszkriminál, sem politikailag, sem másképp. De a Kisbojtár mégsem léphet fel, mert már kész volt a program és úgymond megbízhatatlanok. Jó, ha ez így van, tehát, hogy senkit sem diszkriminálnak és valóban csak a kétszeri lemondott fellépés okán nem számoltak velük eleve, akkor mi is a baj? Hoppá, kétszeri lemondott fellépés harminc év alatt? Ráadásul Hégliné csak egyről tud, sítanfolyam miatt. De ezt, mondtam, ők tudják. Mégis, akkor miért nem? Merthogy kész a program? Ennyi? Ráadásul, a Kisbojtár csak 2-3 percet kért a műsorban? Akkor, ezt miért nem lehet? Miért is nem? Ráadásul, ha a Pásztortűz, egykor kisbojtárosok felléphetnek, akkor a mostani kisbojtárosok miért is nem? Legalább két percre? Plusz ráadás, a jelenlegi kisbojtáros gyerekek szülei közt is vannak Csemadok-tagok. A Csemadok helyi elnöke azt mondta nekem, ő sajnálja a gyerekeket és a jubileumi műsorra minden Csemadok-tagnak küldenek meghívót. Ez rendben van és szép is, csak hát továbbra sem értem, hogy azok a Csemadok-tagok, akiknek kisbojtáros a csemetéjük, azok miért nem láthatják a gyereküket színpadon? Legalább két percig? Mert kész a program? Ez a varázsszó? Aha. Értem. Ha pedig igaz, hogy kihívná rájuk a városi rendőrséget is, akkor ez mindennek a legalja. Ha nem igaz, akkor pedig nem kell megsértődni. Igen, még azt is értem, hogy Boócz Mária azt mondja, senkinek, Hégli Mariannának sem kell megsértődnie, hogy ahová nem hívták a Kisbojtárt, oda ne akarjon csak azért is elmenni.

Csakhogy. Ha egy kisvárosban van egy évtizedek óta a magyar kultúrát és a magyar népzenét- néptáncot sikeresen képviselő csoport, akkor az miért is nem léphet fel a Csemadok-rendezvényen? Mert „nem a miénk“? Mert hidas? Mert miért is? Kedves Mária, ezt hogy és miképp magyarázná meg, ezt a beteg helyzetet egy tehetséges értelmes, mondjuk nyolc éves magyar kisgyereknek? Nem jöhetsz fellépni, mert a csoportvezetőd hidas? Megosztó személyiség? Ha pedig nem ezért, akkor miért nem mehet? A gyereket nem érdekli a felnőttek manipulatív, hatalmi harca, párt- és nemzetkurzusi attitűdje. A gyerek nyitott és értelmes. Sőt, ha még tehetséges is, akkor attól jobb nem lehet. De akkor miért is nem léphet fel? Sőt, a magyar kultúrát csak kizárólag magyar ember képviselheti? Sőt, a magyar kultúra párt- és nemzetpolitkai alapon kizárólagos? Sőt, megint a régi, ócska marhaság, azaz tudod kisfiam, vannak nagyon jó, jó és kevésbé jó magyarok és te, pechedre abba a csoportba tartozol, amelyikbe én akarom? Vagy hogy és miképp? Mária, ön mit mondana most egy kisbojtáros gyereknek? Vagy netán azt mondaná, hogy tudod kicsim, azért nem jöhetsz, mert Hégliné csúsztat, gonosz, kiabál és diszkriminációval vádol bennünket?

Először is azt kéne tisztáznia a Csemadok párkányi vezetésének, hogy vérbeli kulturális szervezetként mikor cuppannak már le a Fideszről és az MKP-ról, mikor veszik le a szemüveget, mely szerint csak az a magyar kultúra, amit Fekete György, Kerényi Imre és a hasonlók művelnek, mikor veszik végre észre azt, hogy már a huszadik századot is reménytelenül lekésték, nem hogy a huszonegyediket. Mikor veszik észre, hogy a kultúra végképp nem biodíszlet a kizárólagosságra? Nem úri huncutság, de nem is istenített politikusaink szorgalmi seggnyalása – bármely pártról is legyen szó, határokon innen és túl.

Persze, reménytelen ez a párkányi viszonyok ismeretében, ahol a helyi MKP-ben egyeseknek már a Fidesz sem igazi magyar, Jobbikozunk. S ehhez egy szava sincs nyilvánosan sem Szigetinek, sem Farkas Ivánnak, sem Csáky Pálnak? Miként arról is lapítanak már több, mint egy éve, hogy az MKP jelenlegi helyi elnöke miért is jutott trafikokhoz.

Ez van. Eszerint kell a Csemadoknak is hegedülnie? Bárdos úr ilyesmiről miért nem beszél a sajtóban például? Arról, hogy a politika és az MKP takarodjon a Csemadokból?

Jjjja, merthogy a Csemadoknak az alapszabályzata szerint is a magyarságot kell erősítenie?

Jóreggelt, mikor volt a teljes szlovákiai magyarság csak fideszes, csak jobbikos?

A kultúrát meg már ne sajátítsátok ki végleg azzal, hogy csak ti vagytok a magyar kultúra. Ebből elég volt. Undor.