Tovább a helyes irányba!

Ardamica Zorán | 2014. július 11. - 13:28 | Vélemény

Itt a nyár! Turistabusz a pozsonyi vonalon. Külföldi. A pihenőhely benzinkútjának toalettje másodpercek alatt megtelik. A vizeldénél sorban állás. Viszonylag új a hely, pár éves, egész rendes, tiszta, még nem volt ideje lerobbanni. Csak a kézszárító turhás kicsit... Minden nem lehet tökéletes.

Hogy a higiéniai körülmények fenntarthatóak legyenek, berobban a takarítónéni. Vesén csap a kilinccsel, ha rossz helyen vársz a megérdemelt hólyagürítésedre. Mopjának nyelével Bruce Leeként helyet csinál magának a pókláb erdőn át. Kocsmában is utálom, ha körülmosnak zárórakor... A takarítónéni tánca kortárs balettre hasonlítana, ha tényleg létezne ilyen műfaj. Nekünk, laikusoknak ez a definíció megteszi. A budin főleg... A közönség figyel, nem lehet máshová nézni, csak a töpörödött kékesszürke köpeny mozgására. Ahogyan a legnagyobb természetességgel sasszézik a szőrös, vékony lábszárak között. S ahogyan sorra körülmossa a piszoárokba csurgató férfiakat. Azok csak néznek, bámulnak. Nem értik az itteni dörgést...

A póklábak között egyszer csak megáll a boszorkatánc. A mop nyele derékon taszajt egy gyanútlan érkezőt. A szürkéskék takarítónéni rácsodálkozik két vaskos, fekete vádlira. Lassan emeli fel tekintetét a lábak gazdájának derékmagasságáig, majd arcáig, majd visszaejti derékmagasságba. Fejét a toalett primadonnája kicsit oldalra dönti, hogy jobban lásson a tejüveg térelválasztó mellett. Átpördül a fekete férfi másik oldalára, onnan is bepillant... A férfi tekintetével követi, a vizelést nem tudja abbahagyni, igyekszik csak el-elfordulni a gúvadó szemek elöl a két tejüveg szűkös terében. Igen, ebben az országban ennyi mozgástér jut általában mindenre. Majd kérdőn ránk néz, s mi sorban állók nem rendelkezünk a megfelelő válasszal. Mopos személyzet balra el, aláír egy papírt a falon. A takarítás ütemtervét.

Kint, a hűtőfal és a pénztár között a férfi már nevetve meséli élményét barátnőjének, aki majd bepisil a röhögéstől. Én is majd bepisilnék, ha előtte már nem pisiltem volna.

Legalább látja a nyugat, hogy ebben az országban rend lesz, kérem. Ha kellemetlen valakinek, ha nem, amikor a beosztás megköveteli, akkor másodpercre pontosan felmosás van. A személyzet nemétől függetlenül. Nem állunk úgy, kérem szépen, hogy a férfi klotyóban csak férfi takaríthasson. Krízis van. De rendnek kell lennie a válságban is. És főleg tisztaságnak.

Vegyük úgy, mint egy kórházban. Ott sem válogathat az ember, hogy szőke démon, vagy kopasz hatvanas manus köti-e be a húgykatétert. Örülsz, ha nem reked benned a cucc... Jut eszembe, én épp egy kórházból hazafelé álltam meg azon a kúton. Meg kell hagyni, a kórház illemhelyei voltak rosszabb, sokkal mocskosabb és lepusztultabb állapotban.

Na, indulás. Érdemes lesz haladni. Tovább a helyes irányba!

Címkék: kórházak