Kik is vagytok ti, zsaruk?!

Barak László | 2014. szeptember 29. - 16:52 | Vélemény

Szerintem, ha egy rendőr komolyan veszi a hivatását, meg a szlogent, hogy szolgálatra és az emberek védelmére van tartva, eszébe sem jut ügyet csinálni abból, ha némely civilek melegebb vidékre küldik őt. Finoman szólva. Durvábban pedig, konkrétan a fölfokozott hangulatú futbalmeccseken szokványos szurkolói szóhasználattal, „faszszopónak” minősítik. Akár testületileg. Ezt történt állítólag a DAC-stadionban a két hete lejátszott DAC-Slovan derbin. Abban a stadionban, amelyben 2008. november elsején olyan brutálisan rontottak neki a DAC-szurkolóknak a rendőrök, mintha az általuk megtámadott szurkolók akkor az életükre törtek volna.

Lehetne még fokozni a szóban forgó brutalitást, de hagyjuk is mert egyáltalán nem az a cél itt, hogy undort keltsen a rendőrök iránt. Lévén, hogy rendőrökre szüksége van a lehető legdemokratikusabb társadalmaknak is. Leginkább azért, hogy meg lehessen védeni a törvénytisztelő emberek többségét a bűnözőkkel szemben. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy azok a rendőrök, akiket az adófizető polgárok tartanak el, kellő hivatástudattal, s ami még fontosabb, a legalaposabb szakmai felkészültséggel járjanak el bármilyen helyzetben. Többek között képesek legyenek a hatályos jogszabályokat úgy alkalmazni, illetve betartatni, hogy vonatkozó intézkedéseik az embereket szolgálják és védjék. Azokat, akiknek az adóiból finanszírozza az állam a rendőrséget!

Hogy még inkább érthető legyen, illetve, hogy a kévésbé értelmes zsaruk is megértsék: A hatályos törvények csak abban az esetben szolgálnak rendőri önvédelemre, ha egy-egy adott törvénysértés netán veszélyeztetné testi épségüket, avagy megakadályozhatná a rendőröket abban, hogy intézkedjenek. Belátható viszont, hogy a fent említett DAC-Slovan derbin semmilyen veszélyben nem voltak a stadionban jelenlevő rendőrök. Nem történt olyan esemény sem, amely rendőri intézkedésért kiáltott volna. Mindössze annyi történt, hogy pár másodpercnyi ideig a 2008-as brutális rendőrattakra emlékeztetve a DAC-ultrák egy kisebb csoportja kórusban lefaszszopózta a rendőröket.

Nagy ügy…! Mintha a zsaruk először szembesültek volna ilyesmivel. Merthogy nem rendőrakadémián képezték ki őket, hanem egy kakadémián… Kisdedóvoban nevezetesen, vagy egy angolszász leányiskolában, bazmeg…!

Mindegy is, a lényeg, hogy valaki a zsaruk közül, vélhetően valami buzgómócsing, egy a rábízott hatalomtól elkényesedett stréber fontosnak tartotta, hogy elefántot csináljon a bolhából… Ledokumentálta hát a „borzasztó inzultust” és eljárást kezdeményezett az egyik vezérszurkoló ellen, aki férfiasan elismerte, hogy egyike volt a „merénylet” elkövetőinek. Aztán a szerv – Figyelem fijjug, nem nemi szervre gondoltam itten, bár a gondolatok ellenőrzésére és megtorlására még nincsen hatályos jogszabály Szlovákiában! – annak rendje módja szerint ítélkezett is és kitiltotta a DAC-mérkőzéseiről az „delikvenst”…

Félreértés ne essék, senki nem állítja, hogy a hatályos sportörvény szerint nem tehet meg ilyesmit a rendőrség. Megtehet, mert sajnos létezik ez a jogszabály! Annak ellenére, hogy totális hülység. Mert antidemokratikus! Sőt, alkotmányellenes! A szólás- és véleményszabadságot korlátozza ugyanis. Ami alapvető emberi jog! Ezt a jogszabályt tehát, véleményem szerint olyan parlamenti képviselők hagyták jóvá, akik alkalmatlanok a feladatukra. És akár fogadni lehetne rá, hogy futballmeccset még tévében sem láttak a szerencsétlenjei. Ez a jogszabály továbbá kizárólag azért lehet jelenleg is hatályban, mert egyelőre nem akadt egy tökös politikus ebben az országban, aki hivatalosan megkérdőjelezte volna az alkotmányosságát és bebizonyította volna a bíróság előtt, hogy vissza lehet vele élni.

Még valami: megér az is néhány keresetlen mondatot, hogy a szóban forgó feljelentést egy csallóközi egyneruhás kezdeményezte. Itt és most viszont inkább nem foglalkoznék a lelki világával, meg a szerintem hézagos intelligenciájával, mert erre sem tartom őt érdemesnek. Annyit jegyeznék meg mindössze, hogy nyilván nem szereti a focit az illető. Meg talán az egójával is gond lehet: Hallani olyasmiket is, hogy az effélék akár saját szüleiket vagy a testvéreiket is képesek megszívatni…

***

A tárgyilagosság kedvéért álljon itt néhány mondat a DAC-ultrák címére is.

Ne haragudjatok, fiúk, szerintem az első reakciótok, miszerint a rendőri intézkedést úgy bosszuljátok meg, hogy nem drukkoltok a csapatotoknak, meglehetősen infantilis, magyarul, gyermeteg dolog, illetve butaság volt. Képzeljétek el, hogy hm, valaki megerőszakolja a húgotokat és titeket vagy a szüleiteket akarnak felelősségre vonni ezért. Vagy a klub, a játékosok, a csapat talán tehet róla, hogy egy rendőr meg akarta mutatni, hogy ő a helybeli kisisten???

Másrészt, szerintem ti is tarthattok némi önvizsgálatot. Az ilyesmi senkinek nem ártott még meg. Én is szoktam… És ahogy nekem nem vált káromra, nektek sem fog. Főként ha, nem arra fogtok kilyukadni, hogy csak azért nem vagytok tökéletesek, mert nincsen bennetek hiba…! Van bennetek is, mint minden emberben. Például, elgondolkodhatnátok azon, hogy kinek, kiknek okoztok azzal kárt, ha a tiltás ellenére is füstbombáztok… Vagy mondjuk, néhányan közületek huhognak egy-egy színes bőrű játékosra… Esetleg teljesen fölöslegesen és tegyük hozzá, a lehető leghaszontalanabbul beleártjátok magatokat a napi politika fertőjébe… Nektek talán örömet okoz, ha valahol lekurvamagyaroznak benneteket az ellenfél szurkolói? Vagy a Duna túloldalára küldenek? Ugye, hogy nem?!

De mielőtt bárki engem is elküldene melegebb vidékre, megnyugtatok mindenkit, hogy eszemben sincs álszent módon moralizálni. Mindenki a saját bőrét viszi ugyanis a vásárra. A futballmeccsek nyelvhasználatával szólva, mindenki úgy kúrja el a saját vagy a kedvenc klubja helyzetét, ahogy akarja. Vagy nem akarja…

Mindenesetre azt gondolom, hogy a foci egy kemény, férfias sportág. Érzelmi kitöréseket, helyenként parttalan boldogságot, máskor zsigeri indulatokat vált ki. Urambocsá! olyan kemény szavakat is, amelyeket egy feszültséggel teli derbin még a legmimózalelkűbb, legleánytermészetűbb férfiakból, sőt hölgyekből is kiválthat. Aki pedig mindezt képtelen elviselni, ne járjon futballmeccsre. Lehetőleg akkor sem, ha rendőr az illető.

Az ilyeneknek ajánlom az alábbi videót, amely Magyarországon készült a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) olyan illetékeseinek címezve, akik épp úgy viselkednek mostanában, mint a szlovák sporttörvényt kiötlő parlamenti képviselők és az a rendőr, aki feljelentette a DAC egyik vezérszurkolóját a csúnya szóhasználat miatt.