Orosz Hídfő

Ravasz Ábel | 2014. október 7. - 07:34 | Vélemény

Már-már hiánypótló jelentősége van annak a magyarországi politikai hírportálnak, amelynek létezésére az ukrajnai konfliktus hívta fel a figyelmet. Augusztus 12-én ugyanis a mainstream sajtóba is eljutott a hír, mi szerint a Hídfő.net nevű portál „szemfüles olvasója” szerint magyar honvédségi tankok haladnak vonaton Ukrajna felé, sőt a portál azt is tudni vélte hogy ócskavasként leírt, majd pedig eladott járművekről van szó. A hadügy cáfolt, a tankok pedig legjobb tudásunk szerint nem hagyták el az ország területét: ennyiben végis is van az esetnek. A médium azonban érdekesebbnek bizonyult, mint a hír amit eljutatott a közönségéhez.

A Hídfő.net ugyanis folyamatos, 2012 óta tartó munkában jeleníti meg magyarul az orosz kormány álláspontját a világ dolgairól. Két dologtól is érdemes megkülönböztetni ezt a portált (a többiekre meg amúgysem hasonlít). Egyrészt nem pusztán az orosz sajtó fordításáról van szó: nincs benne például orosz belpolitikai, van viszont magyar belpolitika. Személyre (országra) szabott tartalom van tehát, csak éppen orosz perspektívából. Másrészt pedig nem ugyanaz a tartalom megy mint a szélsőjobbos weboldalakon. Ugyan azok is rendre Moszkva-barátok (elég csak ránézni mondjuk a kuruc.info Ukrajnával kapcsolatos tartalmaira), de ott ez csak másodlagos tartalom az antiszemita, cigányellenes stb. nacionalista kontenthez képest. A két forrás között persze van együttállás, ahogy a Jobbiknak is vannak orosz kapcsolatai, finoman szólva. (A KG-Béla ügy után ez már annak sem lehet kétséges, aki korábban scifinek tartotta hogy a posztszocialista Oroszország azonnal átlendült a másik oldalra, és az eurokommunizmus helyett mára a jobboldali radikalizmust támogatja.) De ez az együttállás csak az érdekek egybeesését jelenti: a Hídfő nem nyomatja közvetlenül a politikailag inkorrekt tartalmakat, hanem a lényeges (magyar) bel- és külpolitikai eseményekre fókuszál és azokat elemzi a saját szempontjából.

A portál így hihetetlenül hasznos: szűrt módon, de magyar nyelvre fordítva továbbítja az érdeklődők irányába az orosz „spint”, azaz a hivatalos moszkvai értelmezését az eseményeknek. Propaganda ez a javából, már abban az értelmeben ahogy a magyar MTI vagy az amerikai politikai blogok is propagandisztikusak: a saját kereteiken belül újraértelmezik a híreket és kilökik a közönség elé. Azért mondom hogy ez hasznos, mert az oldal nem csak a ruszofil közönséget informálja, de segítséget ad a többieknek is annak az értelmezésében, hogy miféle gondolati struktúrákat építenek Moszkvában.

Most nem vállalkozom arra, hogy teljes látképet adjak a portálról: aki gondolja, klikkeljen, a Hídfő nem veszélyes oldal ha az ember tudja, hogy hova megy. Néhány elemet azért kiemelnék. Az első az, hogy a Hídfős világ manicheánus: barátokból és ellenségekből áll. Cselekvő szereplőként igazából csak a „Nyugat” jelenik meg, ők azok akik beavatkoznak a mások életébe és ezért mozgatják a szálakat. Nem csak Ukrajnában, de például Hong Kongban és Szerbiában is. Az orosz fél
(vagy éppen a pekingi kormányzat) mindig erre a kihívásra reagál. Az orosz expanzionizmus így önvédelemként értelmeződik újra: Ukrajnában a nyugatról finanszírozott forradalom ellen, a helyiek hívására jelentek meg az orosz „önkéntesek”, a Boszniai Szerb Köztársaságba (Republika Srpska) pedig a napokban azért érkezett 100 orosz kommandós („azaz a krími események kapcsán udvarias embereknek elkeresztelt katonák”, írja a portál) hogy a választásokat óvja. Transznyisztriában a fokozódó orosz jelenlét szintén a helyieket védi a Nyugattal szemben.

A portál rovatjai is árulkodóak. A „Közélet” a magyar belpolitikát kommentálja – szoft Fidesz-ellenesség (épp a napokban liberálisozták le Orbán Viktort és kormányát, Kövér Lászlót viszont szeretik), szabadkőművesek, Bilderberg, miegymás). Ez a standard kuruc.info tartalom kilúgozva, intelligensebb formában, aktivizmus nélkül. A „Térségi hírek” K-Európára koncentrál, itt már megjelennek a térségben Oroszország számára fontos dominók (most ez elsősorban Ukrajna, de itt szerepel Trasznyisztria, Szerbia és a közép-európai uniós országok is, jóval kisebb volumenben). A „Nagyvilág” az aminek mondja magát, külpolitikai híradó, oroszbarát spinnel. Majd pedig ott a végén a legkülönlegesebb, „Nyugati világ” rovat, ahol a hangulat végképp propagandisztikusra vált (leszámítva persze az ukrajnai helyzetjelentéseket). A kép itt azé a hanyatló Nyugaté, amiről Orbán Viktor is előszeretettel beszél. Amerikai tábornok vezeti az ISIS terrorszervezetet. Lázadozó gazdák tüntetnek Brüsszel ellen. Obama emberkereskedőket támogat. Imkompetens EU-tisztségviselők. Támad a NATO. Miley Cyrus erkölcstelensége. Satöbbi, satöbbi, satöbbi. Az oldalon kommentelési lehetőség nincs.

A képből valóban kibontakozik egy olyan világnézet, amely alternatívája a mainstream média által bemutatottnak (és véleményem szerint a tényeknek is...). Látszik, mint gondolnak a hivatalos források „odaát”: háború zajlik egy hanyatló Nyugattal, ahol Oroszország a tradicionális szovjet geopolitikai bástyáit védi, Szerbiától a Baltikumig. Ezt érdemes komolyan venni, mert közben ideát meg egyáltalán nem gondolkozunk erről a konfliktusról ilyen élesen. A Hídfő.net segít tisztábban látni. A maga korlátai között egy jó ideológiai korrajz a ma orosz propagandájáról.