Közéleti csajozás

Ravasz Ábel | 2015. március 4. - 09:08 | Vélemény

A napokban megint kapott pár erős pofont a női egyenjogúság elve Szlovákia közéletében. Néhány banális történet következett egymás után, amelyek önmagukban nem sokat jelentenek, együtt viszont már rámutatnak arra az elmaradott pozícióra, amiben a szlovákiai nők nap mint nap benne találhatják magukat a közbeszédben.

Az első ezek közül a Smer nőnapi akcióiról szóló híradás volt. A kormánypárt nőnapi turnéjában nincsen semmi újdonság, és így, a kampányévre ráfordulva a smeres csapat dupla erővel látogatja a járási központok kultúrházait. Nincs is ezzel nagyobb gond – bár a nőnap magában elég kérdéses történet –, a baj azzal van ami ezeken a helyszíneken elhangzik. Mennek a visszaemlékezések a régi csajozós dumákra, Kaliňákot nőfalóként konferálják fel, Fico és társai pedig elsütik kedvenc szexista vicceiket, többek között a 90-60-90-es optimális férfiról. Ha a Smer ezzel a műsorral egy nyugati államba látogatna, valószínűleg nincs az a testőrség ami meg tudná akadályozni a lincselést. Itt meg nem hogy lincselés nincs, de szinte közelharc folyik a lányok és asszonyok között, hogy a miniszterelnök csapatának közelébe kerüljenek.

Még mindig a Smer háza tájáról érkezik a második hír: volt aktmodellt fedeztek fel a szemfüles újságírók Fico miniszterelnök személyes stábjában. A hír ugyan friss, de Mária Trosková fedetlen idomai már úgy jó hat évvel ezelőtt is ismertek voltak a szakértő közönség körében. Nem mondom, hogy ismerjük egymást az illetővel, és lenne áttekintésem róla hogy mennyire tehetséges ez a személy, de a múltja nem utal arra hogy Trosková bármiféle olyan előélettel rendelkezne ami logikussá tenné jelenlétét a legfőbb közjogi méltóság szoros stábjában. Persze aki már egyszer is járt a szlovák parlamentben az jól tudja, hogy top politikusaink szeretik a csinos nőket, legyen szó az ottani alkalmazottakról, az asszisztensekről vagy a parlamentbe delegált sajtósokról. Persze nem csupa bombanő, de az egy főre jutó wow-hatás meghaladja a szlovákiai átlagot, nem kevéssel.

Aztán harmadjára ott van az a tény, hogy számos szlovákiai internetes portál vette át azt a hírt(?), vagy még inkább propagandisztikus találgatást, hogy Boris Nyemcov meggyilkolt orosz ellenzéki politikus halálnak oka féltékenység. Halála napján Nyemcov jóval fiatalabb, ukrán modell barátnőjével utazott egy autóban, és – így a „hír” – a személy egyik korábbi élettársa csaphatott le négy golyó erejéig Nyemcovra. Persze a dolog szaglik a Kreml spin doctorainak (propagandistáinak) ügyeskedésétől, ennek ellenére több helyen is lejött a hír, és nem elsősorban annak a 42 oldalnak a valamelyikéről van szó, amelyeket épp a napokban azonosított egy kutató mint az orosz propaganda kézzel irányított szócsöveit. Arról nem is beszélve, hogy az egyik magyar bulvárportál képgalériát közölt az illető modellről, és gondolom ha sokáig keresgetném a weben a dolgot, szlovákiai galériát is találnék.

Ez alapján a három hír alapján egyértelműek a nemi szerepek: a férfiak politizálnak, tárgyalnak, sőt gyilkolnak és meghalnak, miközben a nők… szépek, kikapósak és a pénzre utaznak. Ott vannak, álldogálnak, üldögélnek, jó rájuk nézni, és itt a vége. A dolognak a leginkább penetráns példája a szlovák parlament, ahová 2012-ben 150-ből mindössze 24 nőt sikerült megválasztani. Mondjuk ez nem is nehéz úgy, ha csak a jelöltek mintegy negyede nő, ráadásul általában az alsóbb helyeken. (A főbűnösök között ott a Híd is, ahol úgy kellett leigazolni Lucia Žitňanskát, hogy a parlamenti frakcióban legyen legalább egy nő.) A helyzet a kormányban sem jobb, sőt, a CT-botrány miatt is elsőként Zvolenská miniszternek kellett bedobnia a törülközőt, mint olcsó áldozatnak.

Ezekre a dolgokra akkor is érdemes gondolni, amikor a közélet tele van a család védelmével. Ugyanazok a figurák, akik ki tudnak állni meg nem született magzatokért és idealizált heteroszexuális családokért arra azért nem érzik magukban az erőt, hogy a nemi egyenlőség problémáival terheljék a nagyérdeműt. Hol van a Szövetség a Családért (Aliancia za rodinu) amikor a fenti témák szóba kerülnek a sajtóban? Ez talán nem családpolitika?

Címkék: Robert Fico, nőnap