Már nem a magyar turultól, hanem az orosz medvétől majrézik a szlovák...

Sidó Árpád | 2015. március 4. - 13:29 | Vélemény

Szlovákia lakossága tart a keleti szomszédságban dúló konfliktustól, derül ki a tudományos akadémia megbízásából készült felmérésből. Eszerint a megkérdezettek úgy vélik, leginkább Oroszország (24%) és Ukrajna (22%) veszélyezteti a térség, pontosabban az ország biztonságát.

Nincs ezen semmi meglepő, hiszen a lassan egy éve húzódó – bár jelenleg csillapodni látszó – konfliktusban már ezrek vesztették életüket. A tavaly végzett közvélemény-kutatás eredménye különösen akkor érdekes, ha azt összevetjük az akadémia 1996-os vizsgálatával. Két évtizede még ott tartottunk, hogy Szlovákia polgárainak 40 százaléka Magyarországot tartotta a legfőbb veszélyforrásnak, csak utána következett az akkor kommunista hatalomátvétel küszöbén álló Moszkva (34%). Az ország három éve elnyert önállóságát követően tombolt a mečiarizmus, aminek az egyik legfőbb ismérve az esztelen magyarellenesség volt. Egy évvel a magyar-szlovák alapszerződés aláírása után (1995) Pozsony a nacionalizmus szinten tartásával erősítette hatalmi legitimációját.

Mečiarnak akkoriban kellett is valamilyen ellenségkép, hiszen egyre durvább lépésekre kényszerült ifjabb Kováč külföldre hurcolását követően (lásd Róbert Remiáš meggyilkolása). Azóta eltelt közel húsz év, az akkor mért magyarokkal szembeni 40 százaléknyi félelemérzet tavalyra mindössze 5 %-ra lohadt. Ebben a kategóriában most már Afganisztán (11%) és Irak (6%) is megelőzi Budapestet. Ami azért részben megnyugtató: immár nem Magyarország tartja "rettegésben" Szlovákia gyengébb idegzetű lakosait. Az állampolgársági kérdés rendezetlensége és Malina Hedvig ügyével való gusztustalan maszatolás ellenére Pozsony és Budapest meglepően jól elvan egymással. Tombol a puszipajtáskodás. Közben meg kéz a kézben, egymást licitálják túl a Moszkva felé tett gesztusokban is. Félünk az oroszoktól, ezért udvarlunk nekik lankadatlan.

Az elvek sutba vágva, jelszó: éljen a pragmatizmus! A többség meg csendesen majrézik tovább, mit tesz tavasszal a szorongást keltő orosz medve.