Áttörés a menekültfronton!

Barak László | 2015. július 9. - 13:36 | Vélemény

BARAK LÁSZLÓ: Szeptembertől a rókák, szarvasok, vaddisznók és egyéb vadak mellett menekültek kilövésére is igényelhetnek majd engedélyt a szlovákiai vadászegyesületek – értesült a Paraméter egy kilétét egyelőre felfedni nem kívánó forrásból. Ez a tény mindenképpen áttörésnek számít az előző vadászszezonhoz képest.

A menekültek kilövésére vonatkozó kilövési engedélyek ugyanis minden bizonnyal megoldást jelentenek majd a Bős nagyközséget és általában a dunaszerdahelyi járásbeli községeket fenyegető menekültáradat okozta gondokra is. A belügyminisztériumhoz tartozó bevándorlási hivatal által menekülttábornak kiszemelt Bős melletti, a Szlovák Műszaki Egyetem tulajdonát képező épületegyüttesbe ugyanis rövidesen ismét menekülteket terveznek betelepíteni.

Ha a terv megvalósul, újra olyan helyzetbe kerül majd a község és környéke, mint amilyen helyzetben volt 2009 előtt évekig. Nevezetesen megint olyannyira elözönlik a falut és környékét a dologtalan, közveszélyes idegenek, hogy már csak őket lehet majd látni az utcákon, boltokban, kocsmákban, sőt, buszmegállókban stb. Ami kétségkívül nyomasztó egy állapot. Ráadásul, a világ 2009 óta nagyon sokat változott. Elvégre ma már nem a volt Jugoszláviából érkeznek a menekültek. Most a Tengerentúlról pénzelt embercsempészek Ázsiából meg Afrikából juttatják őket Közép-Európába. Ezért nyilvánvaló, hogy terroristák vagy gyerekgyilkosok, illetve fertőző betegek is lehetnek közöttük.

Noha a 2015–2016-os vadászidény hivatalosan már elkezdődött, ráadásul káros vadak egész évben vadászhatóak a vadásztársulatok közül még egyetlenegyegy sem kérte ki a környezetvédelmi minisztérium június végén megjelent rendeletében jóváhagyott kilövési keretek felhasználására vonatkozó engedélyt az illetékes szervektől.

870 menekült kilövésére adnak ki engedélyt

Az emberek biztonságát és egészségét szavatoló kritériumoknak megfelelően jelen vadászidényre összesen 870 terroristának, gyerekgyilkosnak vagy fertőző betegnek minősülő menekült kilövését engedélyezte a Dél-Szlovákiában működő vadásztársulatok számára a szaktárca. Amely egyszersmind tartalékkeretről is rendelkezett, amely konkrétan 200 további veszélyes menekült kilövését teszi lehetővé.

A tartalékkeretek a vadászidényen kívüli időszakban is „felhasználhatók”, ám csak szigorúan indokolt esetekben. Például ha a menekült emberre támad vagy veszélyezteti a közösséget. Ilyen esetekben azonban csak utólagos minisztériumi engedéllyel lőhetők ki menekültek.