„A helyzet jó, de nem reménytelen”

Soóky László | 2015. július 28. - 15:05 | Vélemény

A Komáromi Jókai Színház igazgatója (Tóth Tibor) a főrendező (Méhes László) közreműködésével folyó év június végén ismertette a 2015-2016-os évad műsortervét.

Azért ilyen későn, mert a színház nagyon nehéz helyzetben van.

Ebből adódik, hogy a Kassai Thália Színház könnyű helyzetben van, mert ők – minden, normális irányítású színházzal együtt – április elején plakátra írták a bérletes előadásaikat, ami egyrészt segíti a bérletesek eligazodását, másrészt pedig a színészek időben tudják, hogy mit, hol és mikor vállalhatnak, hogyan helyezkedjenek. S az, amit odaírtak, ma is érvényes.

A Jókai Színház színészei más idomítás szerint élnek: Tóth és Méhes mesterek pedagógiai módszerei az esetlegességen alapulnak, fundamentumuk a bizonytalanság, a színészek elbizonytalanítása, ami kitűnő táptalajt biztosít a színészi építkezésnek.

2015. július 28-án a Jókai színház vezetése új műsortervet hirdetett, ami helyenként fedi az előzőt, helyenként pedig nem. Nincs jelentősége: a színház vezetése a műsorváltoztatás jogát fenntarthatja, akár divatot is csinálhat belőle.(Azt valóban nem tudhatták, hogy Béres Attilából színidirektor lesz és visszamondja a rendezést. )

De: ha a dramaturg minden év október végére a direktor asztalára tesz 10-12 játszásra javasolt színművet, akkor karácsonyra ki lehet dolgozni A-B-C műsorterveket, illetve azok kombinációit, mert a jobb színházak a jobb rendezőket ekorra már elszipkázzák (megkövetem Keszég Lászlót), vagy még tavaly leszerződtették, mert tudták, hogy mit akarnak.

Komáromban ez jelenti az alapvető problémát: az elgondolás, a tervszerű, következetes munka hiánya. Eredménye a kapkodás, közhelye a „ majd csak lesz valahogy“, s az ezt körüllengő titokzatos homály.

Erről jut az eszembe, hogy a műsorterv kihirdetésének napján a színházban történt egy meghallgatás (casting) is, vélhetőn a Börtönkarrier c. előadáshoz, - vagy más egyébhez - a Jókai színházban ugyanis nincs fiatal színésznő.

Annak ellenére, hogy a meghallgatást – tudomásom szerint meghívásos volt - nem hirdették meg, arra számos, a meghallgatás elvárásait pontosan ismerő fiatal magyarországi színésznő jött el. Szlovákiai magyar egy, akit telefonon hívtak fel, csak éppen azt nem mondták neki, hogy casting lesz; ő szerepajánlatra számított.

Ebből arra következtethetünk, hogy vagy nincs fiatal szlovákiai magyar színésznő vagy a főrendező szívesebben válogat a saját maga által hozott anyagból. Dorgálás ellenére is az utóbbi felé hajlanék.

Ami örvendetes, az a két színházunk közeledése, hiszen Komárom bérletes előadásként hirdeti meg a Thália által bemutatott Kassai polgárokat.

Viszonzásul a kassaiak a Csavar színház Ibusárját adják bérletben, nyilván abból a megfontolásból, hogy a Csavar színház székhelye, Hetény, közel van Komáromhoz.

Vagy azért, mert ez egy kiváló előadás.

Címkék: Jókai Színház