Szabad lesz a villanyvásár, de...

2007. június 29. - 16:51 | Régió
Szlovákiában az uniós rendelkezéseknek eleget téve, július 1-jétől liberalizálják az energiapiacot, elvben megszűnik a hatósági áram-és a gázár – tudtuk meg Miroslav Ľuptáktól, a szlovákiai Árregulációs Hivatal (URSO) szóvivőjétől.
 


 

Aki azonban rögtön hozzátette, hogy a valóságban legfeljebb a jövő év elejétől indulhat meg a versengés a fogyasztókért, ugyanis idén decemberig már rögzítették a villanyáram és a gáz díjait, s a lakosság sincs felkészülve arra, hogy attól a szolgáltatótól vesz villamos energiát, akitől csak akar – nyilatkozta lapunknak.
A liberalizálás minden bizonnyal januártól sem nyomja le a áramárakat, mert a világpiacon drágul és emiatt jövőre legalább nyolc-tíz százalékkal kerül majd többe a villany. Ráadásul tavaly leállították a Nagyszombathoz közeli, jászlói (Jaslovské Bohunice) atomerőmű elavult első blokkját, jövőre ugyanezt teszik a másodikkal is, s emiatt az ország villanyáram-behozatalra szorul, feltehetően 2013-ig, amikorra talán üzembe helyezik a mohi erőmű félbehagyott harmadik és negyedik reaktorát, amelyet a Szlovák Villamosművek többségi tulajdonosa, az olasz Enel kíván befejezni. Ilyen előzmények után aligha várható nagy különbség az áramszolgáltatók kínálatai között, miként egy ideig számottevő konkurenciaharc sem.
A gázszolgáltatásban tulajdonképpen monopolhelyzetben van a német-francia érdekeltségű Szlovák Gázművek (SPP), a gázolaj-és benzinpiacon pedig a Mol csoprothoz tartozó Slovnaft. Ennek ellenére a benzintöltő állomások árai között a 95 oktánszámú benzin árai között literenként 2-3 korona különbség is észlelhető.
Tavaly óta Robert Fico kabinetje egyre nagyobb nyomást gyakorol a multikra, hogy érvényesítsék a szolidaritás elvét, magyarán: csökkentsék az áraiakat, s ezáltal a nyereségüket. Más szóval: a piacliberalizálás ellenére az állami beavatkozás és nyomásgyakorlás eszközeit kívánják fenntartani.
Eddig csupán a Gázművek adta be a derekát, amely bevezette a kedvezményes díjat, ami annyit jelent, hogy a hatvanöt évnél idősebb nyugdíjasok havonta ötven, évente tehát hatszáz koronával kevesebbet fizetnek ugyanazért az elhasznált gázmennyiségért, mint a náluknál fiatalabb polgárok. Ez a kedvezmény mintegy 200 ezer háztartást érint. Az egyezséget felemás visszhang fogadta. Több szakértő elsősorban azt kifogásolja, hogy nem szociális szempontok alapján állapították meg ezt a díjat, s igy aztán a tehetős nyugdíjasok is megkapják a – valójában nem számottevő – kedvezményt.
A szlovák kormányfő személyesen is többször tárgyalt a Slovnaft vezetőivel a benzinárak mérséklése érdekében, akik azonban hangsúlyozták, hogy Szlovákiában a jövedéki adó magas, ha ezt leszámítják, akkor uniós viszonylatban a harmadik legolcsóbb üzemanyagot a pozsonyi petrokémiai cég árulja. Mindezek ellenére a nyomásgyakorlás nem enyhül. Nem véletlen, hogy főleg a Slovnaftban gyakori vendégek az ellenőrök, akik a gazdasági erőfölénnyel való visszaélés miatt az elmúlt években kétszer is jelentős pénzbírásgra ítélték a kőolajfonomítót, amely mindkét döntést megfellebbezte. Jogerős ítélet még nem született.