Gyűrűzik a bűzügy

2007. július 20. - 14:35 | Régió

Padányban már viszáj kerekedett a faluban évek óta terjengő bűz ügyében, de a probléma megoldása egyelőre várat magára. Előbb egy olvasónk jelezte a fojtogató gondot, majd Szabó Zoltán alpolgármester és Horsicza Tibor képviselő keresett meg bennünket. De nem a problémával kapcsolatosan volt megjegyzésük, hanem Varga Árpád polgármester ellen volt kifogásuk.

A képviselők cáfolják a polgármester azon kijelentését, hogy a lakosság nem fordult hozzá panasszal. A képviselők az előző képviselő-testületi ülésen tolmácsolták Vargának a lakosok panaszát, ezzel együtt felruházták őt, hogy tegyen lépéseket az ügyben. Ahogy az a polgármester nyilatkozatából kitűnik, foglalkozott is problémával. Beszámolt róla, hogy tárgyalt a bűzt okozó gazdasággal, és felkereste a körzeti környezetvédelmi hivatalt is. Rácz Sándor mérnök, a Környezetvédelmi Hivatal elöljárója elmondta, hogy csak abban az esetben vizsgálódhatnak, ha az anyag, amellyel trágyáznak, káros a vizekre vagy a környezetre. Önmagában a bűz nem teszi indokolttá a vizsgálódást.

A képviselők szerint a cég bűncselekményt követ el azzal, hogy nem tartja be a trágyázási rendet, és az ivóvízre is káros az anyag, amit a földbe juttatnak. Július 31-én újra ülésezik a képviselő-testület, meghívják Chrenko Józsefet is, az MM+J magángazdaság vezetőjét. Határozat elfogadását tervezik, mellyel köteleznék az MM+J-t a hivatalos okmányok bemutatására.

Úgy tudjuk, hogy a településen gyakran fordulnak meg osztrák rendszámú kamionok, feltehetően a trágyát is ők szállítják a magángazdaságba. A padányiak azt tervezik, hogy elcsípnek egy ilyen szállítmányt, és rendőri segédlettel tesznek feljelentést az egyelőre feltételezett elkövetőkkel szemben.

 

(und)

Címkék: bűz, trágya