Rászedték a hodosi önkormányzatot?

2007. július 27. - 14:06 | Régió
Kb. egymillió háromszázezer koronát számlázott ki a Prefa Trend Kft. Hodos önkormányzatának a befejezés előtt álló bérlakások emésztőgödreinek kialakításért. Ekkora összegből más településeken motoros víztisztítót építenek.

Több képviselő is számon kérte a polgármesteren az indokolatlanul magas összeget. Tóth István polgármester előbb elismerte, hogy hibázott, amiért nem felügyelte az építkezést, aztán hangsúlyozta, hogy a Szlovák Építési Hivatal nem állapított meg komolyabb hiányosságokat. A polgármester a továbbiakban pedig személyes támadásnak vélte a képviselők ellenőrző munkáját. Mi is felkerestük Tóth István, aki sajnálatos módon elzárkózott mindennemű nyilatkozattól az emésztőgödrökkel kapcsolatban. A Prefa Trend Kft. vezetőit nem értük utol, pedig ők talán magyarázatot tudtak volna adni arra, miért kerül több mint egymillió koronába két 40 köbméter körüli emésztőgödör.

Két másik építési vállalkozótól kértünk árajánlatot, mindketten 150-200 ezer korona közötti összeget adtak meg egy hasonló építkezésre. Rácz Sándor, a környezetvédelmi hivatal elöljárója elmondta, több lehetősége van a falvaknak a szennyvíz elvezetésére. Ahol csatornázás van, ott kötelező arra csatlakozni. Ahol nincs, ott vagy emésztőgödröt, vagy állami támogatásból megvalósítható szennyvíztisztítót kell építeni. Megkértük, saccolja meg egy átlagos méretű bérház emésztőgödrének költségvetését. – Kétszázezer korona? – tippelte, nem is sejtve, hogy valóban kb. ennyi a standard ár.

Rövid önkormányzati szemle után kiderítettük, hogy pl. Egyházgellén víztisztítót kellett kiépíteni mindkét bérháznál. A pontos árát nem tudta megmondani a polgármester, de kb. egy-másfélmillió koronába kerülhetett. hangsúlyozta, hogy ebben az esetben nem egyszerű pöcegödörről, hanem korszerű víztisztító állomásról van szó.

jaks