Ekecs díszpolgárává avatták Cseke Lászlót

2007. július 28. - 11:01 | Régió
A Szabad Európa Rádió egykori népszerű zenei szerkesztőjét, a nyolcvanéves Cseke Lászlót tegnap este Ekecs község díszpolgárává avatták. A sokak által „a demokrácia szóvivőjének“ tartott újságíró, akinek polgári neve Ekecs Géza, feleségével, Elisabeth Vitti Ekecs asszonnyal együtt érkezett a Csallóközbe.

-- Édesapámtól hallottam először az Ekecs nevű településről, és engem oly annyira furdalt a kíváncsiság, hogy 1948-ban el is utaztam ide körülnézni. „Hivatalos“ kapcsolatom a csallóköziekkel viszont csak ezelőtt két évvel kezdődött, amikor Polák László polgármester úr és kedves felesége, Csilla az Ekecs név eredete után kutatva az interneten akadt rá Los Angelesben élő fotóművész fiamra, Gáborra. Tőle kapták meg müncheni címemet. És íme, én, Ekecs Géza, ma meg már tiszteletbeli ekecsiként állok itt meghatódva és hálával teli szívvel vendéglátóim előtt – mondta el a Paraméternek a budapesti születésű Cseke László, aki 1952-től 1992-ig volt a Szabad Európa Rádió munkatársa.

Ma este 18.45 órakor Cseke nyitja meg a XI. Ekecs-Apácaszakállasi Falunap keretében megrendezendő Beatrice-koncertet. Az ünnepélyes önkormányzati ülésen továbbá Ekecs , illetve a magyarországi Levél község elöljárói öt évre szóló baráti együttműködési szerződést írtak alá.(lel)

Címkék: sajtó, Szabad Európa