Leállították a nyomozást, de mégsem

2007. július 30. - 17:29 | Régió
Furcsa döntést hozott a lévai ügyész Zsidó Zoltán negyvenöt éves nagysallói férfi ügyében.

Az illetékes lévai ügyész leállította a bűnvádi eljárást a nagysallói Zsidó Zoltán ellen, aki idén januárban titokban magnóra rögzítette az egyik telefonbeszélgetését a járási közelekedési rendőrség egyik alkalmazottjával. Ezután a felvételt elküldte a belügyminisztérium ellenőrzési főosztályára, azzal, hogy a rendőr arrogánsan beszélt vele.

A belügyi tárca illetékesei azonban – az igazságügyminisztérium illetékeseivel konzultálva – nem a rendőr, hanem a feljelentő ellen kezdeményeztek bűnvádi eljárást. Arra hivatkoztak, hogy az illető törvényt sértett. Két éve ugyanis Szlovákiában olyan jogszabály-módosítás hatályos, amely szerint titkosan rögzített hang-vagy képfelvételt az érintett engedélye nélkül nem szabad nyilvánosságra hozni. Ez a jogi norma elsősorban az oknyomozó és a bulvár újságírók ellen irányult, akik nálunk is többször éltek a korábban nem tiltott eszközzel. Most azonban a gyanútlan nagysallói férfi került bajba, mert a minisztérium szerint törvénysértő cselekedetet hajtott végre, s kétségbe vonta az élő szó hitelességét.

Az ügyész döntése egyébként eléggé homályos, mert ugyan leállította az eljárást Zsidó Zoltánnal szemben, viszont ismeretlen tettes ellen a nyomozás folytatását rendelte el, amely során újabb tanúkat hallgatnak ki, s elemzik a titokban rögített hangfelvételt is. Ezután döntenek az ügy végleges lezárásáról vagy a bűnvádi eljárás esetleges folytatásáról.

-y-f

 

Címkék: rendőr, titkos, ügyész