Ekecs és Levél testvérisége

2007. augusztus 3. - 18:17 | Régió
Testvértelepülési megállapodást kötött a csallóközi Ekecs, illetve a Győr-Sopron-Moson megyei Levél község önkormányzata. Az erről szóló dokumentumot Ekecsen, a két testület együttes ülésén látta el kézjegyével Polák László, illeve Papp Zoltán polgármester.

Tartalmáról és az együttműködés céljairól a házigazdát kérdeztük. – Az oktatás, a kultúra, a sport és a turisztika terén tervezzük az együttműködést, de rendszeres időközönként kicseréljük majd tapasztalatainkat az infrastruktúrafejlesztésre, a környezetvédelemre és az uniós pályázatokra vonatkozóan is, s megteremtjük a gazdasági együttműködés feltételeit is, főleg az önkormányzati intézmények között. Megállapodásunk meghatározott időre, öt évre szól abból a megfontolásból, hogy az újabb összetételű önkormányzatok, ha szükségesnek tartják, minden jogi bonyodalom nélkül kibővíthessék, netán felbonthassák azt.

Az 1700 lelket számláló Levél község Magyarország észak-nyugati szegletében a Mosoni síkságon, Mosonmagyaróvár és Hegyeshalom között félúton fekszik. Legrégibb, műemlék jellegű épülete, a katolikus templom 1692 előtt készült el. A településen német kisebbségi önkormányzat is működik.

(lel)