Mégis idejekorán megoldódnak a csallóközi szennyvízgondok?

2007. augusztus 8. - 11:34 | Régió
- A Nyugat-szlovákiai Vízművek a tervek szerint csak 2012-ben számol a csatornahálózatunk és a víztisztító állomás megépítésével, amely tény számunkra azért elfogadhatatlan, mert egyéb beruházásainkat is lassítja, konkrétan az úthálózat fejlesztését és a járdák megépítését – közölte a Paraméterrel Lelkes Ilona, a Duna menti község polgármestere.

A polgármester elmondta továbbá, hogy a munkálatok mielőbbi megkezdése érdekében a község önkormányzata felvette a kapcsolatot a Vízgazdálkodási Építővállalattal, amelynek vezetői annak idején, vagyis a bősi víztározó építésekor megígérték, hogy segítenek a község szennyvízelvezetési gondjainak megoldásában.

- A tárgyalásokból arra következtetek, hogy talán mégsem kell megvárnunk 2012-tőt és rövidesen megkezdhetjük a munkálatokat. Amelyek nyomán ugyan csak ideiglenesen, ám hatékonyan lesz majd megoldva a szennyvíz semlegesítése. A megoldás lényege, hogy ún. filtrációs módszerrel lesz tisztítható a községben felgyülemlő szennyvíz, olyan ülepítők létesítése által, amelyekben a telepített mocsári növényzet természetes vegyi folyamatok által tisztul majd meg a szennyvíz.

Testvérközségünk a magyarországi Dunaremete vezetőitől értesültünk arról, hogy szomszédságukban, Darnozseli községben már sikerrel működik az efféle rendszer s víztisztítást tulajdonképpen vízinövények, -virágok biztosítják – számolt be Lelkes Ilona.

Azt is közölte, hogy haladéktalanul felveszik a kapcsolatot Baka, Felbár és Süly községek vezetőivel, hogy egy tanulmányi kirándulás keretében személyesen győződjenek meg a szóban forgó projekttel kapcsolatos magyarországi tapasztalatokról.

Vladislav Kmeť