Gyűjtés Palinak: A szülők felajánlották veséjüket a fiuknak

2007. augusztus 14. - 16:55 | Régió

Újabb gyűjtést hirdet a Reményt Palikának Civil Társulás. Augusztus nyolcadikán volt tíz éve, hogy a jókai fiú, Csémy Pali vese- és máj-transzplantáción esett át a franciaországi Lyonban. Állapota tavaly ősszel kezdett romlani, olyannyira, hogy újabb életmentő műtétre, egy új vesére van szüksége. Édesanyja és édesapja is odaadná az egyik veséjét, csakhogy fiuk tovább éljen, de a költséges műtéthez még nagyon sok pénzre van szükség.

A most huszonnyolc éves Csémy Pali heti háromszor jár vese-dialízisre, mert szervezete szűrés nélkül felhalmozza a vizet. Betegségére kétéves korában derült fény, Pozsonyban több transzplantáción is átesett, ám állapota nem javult. Egészen a lyoni kezelésig, mely 19 hónapi g tartott. De megérte. – A szervátültetés annyira segített, hogy újra felerősödtem, elhagytam a tolószéket, szépen rendbe jöttek a csontjaim, és végre nem fájdalomcsillapítókon kellett élnem – mondta a Paraméternek Pali. Kilenc évig és pár hónapig tartott ki az új vese, mígnem tavaly ősszel újra romlani kezdett az állapota.

Édesanyjától, Eleonórától megtudtuk, hogy azért van szükség a lyoni szervátültetésre, mert Pozsonyban nem vállalják a műtétet. Milliós nagyságrendű előleget kell letenni a műtét előtt, nagy a kiutazás és ott tartózkodás költsége is, és a hazai biztosító csak utólag járul hozzá kiadásokhoz. Hogy ne kelljen donorra várni, férjével együtt saját veséjüket ajánlották fel. – Még nem tudjuk, hogy alkalmasak vagyunk-e donornak, mert egyelőre nincs fedezet a kiutazásra. Majd a lyoni klinikán döntik el, hogy járható-e ez az út – mondta a kitartó édesanya, aki töretlenül gondozza fiát, és optimistán tekint a jövőbe. Barátai sok hitet adnak neki, ezért most is bízik benne, hogy összefogással sikerül előteremteni a pénzt.

A Brainsum Kft. most készíti Pali internetes honlapját, ahol minden, a fiúval és az érte alapított civil társulással kapcsolatban megtalálható lesz. A címe www.csemypali.sk lesz. Amíg azonban a honlap elkészül, álljon itt előzetesen a számlaszám , melyre minden segítőkész ember felajánlását várja Pali és családja: Remény Palikának NO, 0021868757/0900.

jaks