Magyar és szlovák borok lettek az elsők

2007. augusztus 16. - 17:31 | Régió

Nem sokkal négy után megnyílt a 3. nemzetközi borfesztivál Nagymegyeren. A Vámbéry Polgári Társulás eleinte Dunaszerdahelyen tartotta rendezvényét, ám idén úgy döntöttek, hogy a kiskertészek társulásával közösen a nagymegyeri termálfürdő sétálóján rendezik meg a fesztivál nyilvános részét.

Szlovén, magyar, horvát és szlovák borászok neveztek be 223 fajta borral, öt kategóriában a versenyre, melyet a dunaszerdahelyi Thermal hotelben tartottak még a hónap elején. A mai eseményen került sor az eredményhirdetésre és a díjak átadására.

Nem kevesebb, mint 25 tagú nemzetközi zsűri döntött. A fehér borok kategóriájában első helyezést nyert Rulandské biele 2006 borával a mojmírovcei szövetkezet. Az egyéb fehérborok versenyét 2004-es Rajnai rizlingjével a bajai Keller Kft. – Sümegi és Fiai Pincészet nyerte. Rosé borokban a soltvadkerti Frittmann Testvérek 2006-os Kékfrankos roséja mutatkozott a legjobbnak. Vörösborban verhetetlen volt a bazini Ing. Ľ. Žofiak Cabernet Sauvignon-ja (2006), végül a tokaji jellegűek közül egy 1996-os hatputtonyos tokaji aszú lett a legjobb a mádi Monyók Pincészettől. A szlovén és horváth bortermelők idén díjak nélkül távoztak.

Csallóköz legjobb fehér borának a nagymegyeri Bors Gyula 2004-ben palackozott rajnai rizlingjét kiáltották ki, vörösborban pedig polgártársa, Ján Golian 2006-os Kékfrankosa nyert. Akik elmulasztották a mai nyitó rendezvényt, ne csüggedjenek, vasárnapig lehet kóstolgatni a jobbnál jobb borokat a nagymegyeri Promenádon. A kísérő rendezvényekről kapcsolódó cikkeinkben olvashatnak.

Ľubo Banič