Gyimesfelsőlok is Deáki testvértelepülése lett

2007. augusztus 29. - 09:07 | Régió
Magyar, szlovák, angol és roma nyelven is szólt az ének szombaton, augusztus 25-én a deáki szabadtéri folklórfesztiválon.

A Csemadok helyi szervezete által a Nyitra Megyei Önkormányzat támogatásával megrendezett fesztivál része volt annak az ötnapos, „Európa a polgárokért” mottójú európai uniós rendezvénysorozatnak, amelynek keretében Deáki, a magyarországi Karád és a romániai Gyimesfelsőlok hagyományőrző és művészeti csoportjai mutatkoztak be, valamint a három község önkormányzati képviselői cseréltek tapasztalatokat.

A találkozó célja a községek közötti együttműködés fejlesztése a kultúra, a sport, a szociális szféra terén, tapasztalatcsere a községi önkormányzatok működtetésében, a környezetvédelem, valamint a polgári társulások munkája terén.

A Somogy megyei Karáddal Deáki már négy éve megkötötte a baráti szerződést, az erdélyi Gyimesfelsőlokkal a mostani találkozón, az augusztus 25-én megtartott ünnepi képviselő-testületi ülésen került erre sor. Az együttműködésről szóló dokumentumot Bukovský János deáki és Bodor Piroska gyimesfelsőloki polgármester látta el kézjegyével. Az ezt követő nemzetközi folklórfesztiválon elsőként a helybeli magyar Nefelejcs és a szlovák asszonykórus lépett fel, az evangélikus egyházi énekkar egyebek mellett angol nyelvű madrigálokat is előadott, a karádi roma táncegyüttes és zenekar pedig a roma hagyományokból adott ízelítőt. A gyimesfelsőloki Keszice tánccsoport a csángó hagyományokat elevenítette fel a színpadon.

A rendezvénysorozat még pénteken kezdődött, amikor a helyi kultúrházban megnyitották egy tehetséges helybeli fiatal amatőr festő, Darázs Melinda képeiből összeállított kiállítást, este pedig az Érsekújvári Rockszínpad mutatta be hatalmas sikerrel a „József és a színes, szélesvásznú álomkabát” című musicalt. Vasárnap a vendégeknek Merva Arnold helytörténész mutatta be a még Szent István idejében alapított római katolikus templomot, és tartott bő ismertetést az ezeréves település múltjáról. Az esti szemináriumon Miklós László volt miniszterrel a környezetvédelem témájára folytathattak eszmecserét a résztvevők. Hétfőn a rendezvénysorozat a baráti települések nyugdíjas klubjainak a találkozójával folytatódott, majd a helyi „Fekete fácán” vadásztársaság őzgulyással és sültpisztránggal látta vendégül a rendkívül jó hangulatúra sikeredett találkozó résztvevőit. A vállalkozó kedvűek pedig az agyaggalamb-lövészetet is kipróbálhatták. A keddi búcsúzkodáskor valószínűleg mindannyian nyugtázhatták, hogy a deákiak vendéglátásból megint jelesre vizsgáztak.

(gl)