Pusztul a Párizsi-mocsár

2007. augusztus 30. - 15:31 | Régió

A köbölkút melletti ún. Párizsi-mocsarak a végóráit éli, az állami természetvédelmi terület 140 hektárján hosszan tartó aszály pusztít. Mint arról Matej és Jozef Medved felügyelők beszámoltak, a láp lassan, de biztosan ártéri erdővé alakul át, a nádas elburjánzott, a madaraknak, csigáknak, teknősöknek élőhelyet nyújtó vizes területek nagysága pedig visszafordíthatatlanul zsugorodik.

Mivel a tápláléklánc felbomlása fenyeget, ezért arra is számítani kell, hogy előbb-utóbb a 173 fajta madár és az 500 fajta rovar állománya is megcsappan. Legutóbb július elején tartott a helyszínen ellenőrzést Nyitra megye természetvédelmi szakosztálya, a Nyugat-szlovákiai Vízgazdálkodási Vállalattal, valamint az összes érintett község és hivatal bevonásával. A szemle jegyzőkönyvében a mocsár megmentésére a rendszeres kotrógépes tisztítást javasolják, tehát Kürttől Köbölkútig a Párizsi-patak medrét is ki kell pucolni, továbbá ahhoz, hogy a természetvédelmi területen rendszeres legyen a vízutánpótlás, meg szeretnék szüntetni a láp melletti vízelvezető csatornát is. A jegyzőkönyv szerint Kisújfalu és Kürt között egy külön víztározót is ki kéne alakítani a mocsár rendszeres vízellátására.

A megyei természetvédelmi hivatal már kidolgozott egy hosszú távú tervet a láp megmentésére, ám ezt még – várhatóan idén ősszel – jóvá kell hagyatniuk az Állami Természetvédelmi Felügyelet besztercebányai központjával.

Szombaton a Gbelcia Crassiceps polgári társulás kitüntetéseket ad át mindazoknak, akik eddig gyakorlatilag is tettek valamit a lápért. Kitüntetik például Miklós László volt környezetvédelmi minisztert, aki szakvéleményezte a kialakult helyzetet, s aki a rezervátum kilátótornyának megépülésében, és egy madártani, természetvédelmi kiadvány megjelentetésében segített.

Csernák Vilmos

Címkék: aszály, mocsár