Miért nem indított polgármester-jelöltet az MKP Nagymegyeren?

2007. szeptember 6. - 13:54 | Régió

A Magyar Koalíció Pártja nem indít polgármester-jelöltet az október 27-én esedékes nagymegyeri időközi választásokon. A börtönbüntetését töltő Lojkovič expolgármester helyére heten jelentkeztek, mindannyian függetlenként. Az MKP-nál érdeklődtünk, miért nem fontos nekik, hogy egy jelentős, nagyrészt magyarok lakta városban megszerezzék a kulcspozíciót.

Az MKP alapszabálya értelmében a helyi szervezet kizárólagos joga jelölteket állítani a helyhatósági választásokra. Sárközy Klára, az MKP helyi alapszervezet elnöke elmondta, sajnos úgy alakult, hogy sokkal nagyobb esélye van egy jelöltnek, ha függetlenként indul, mintha a párt indítaná. Mindezt az előző választásokon kialakult elégtelen eredményekből következtették ki, akkor ugyanis Sárközy Klára második lett az ítéletére váró Lojkovič mögött, és a testületbe is mindössze négy MKP-s került be. Arról még nem nyilatkozott Sárközy Klára, hogy támogatni fogják-e a valamely független jelöltet. Erre valószínűleg nagy esély van, hiszen a jelöltek között szerepel az elnökasszony férje, Sárközy László is.

Sárközy László egyelőre csak elképzeléseit osztotta meg honlapunkkal, arra nem tért ki, hogy számít-e az MKP támogatására. „Nagymegyer az egyik legmagyarabb város. A fejlődésben stagnálás és leépülés észlelhető. Modernizálni kellene a termálfürdőt, hiszen a lakosok zömének jövedelme ebből az intézményből származik. Ki kéne használni Nagymegyer stratégiai szempontból jó fekvését. Az utak, járdák felújítása, a szennyvízhálózat mielőbbi kiépítése is mind halaszthatatlan teendők. Ezeket az unió adta lehetőségekből mind meg lehetne valósítani. Megválasztásom esetén nagyobb hangsúlyt kapna a környező régiókkal való szorosabb együttműködés" -mondta Sárközy László.

Természetesen kiváncsiak voltunk arra is, hogy a megmérettetés előtt álló további jelöltek miért döntöttek úgy, hogy indulnak a polgármesteri posztért, illetve mit tartanának legfontosabb feladatuknak, ha megválasztanák őket.

Dobis László: „Azért döntöttem úgy, hogy indulok a választásokon, mert már több, mint negyven éve a közigazgatás terén dolgozom. Az elkövetkező három éves ciklusban még szeretném a lakosok érdekeit szolgálni. Ha megválasztanának, legfontosabb feladataim közt szerepelne a város fejlesztése, munkahelyek teremtése. Nem feledkeznék meg a fiatalokról sem, további lakóövezeteket építtetnék, nagyobb figyelmet szentelnék például az utak, járdák javítására, és a zöldövezetek rendbetételére. Ezek eddig mind el voltak hanyagolva. Igazából azt mondhatom, hogy tizennyolc éve ebben a városban nem történt semmi. A termálfürdő körüli fejlesztéseket kicsit hátrébb szorítanám és a belváros fejlesztését helyezném előtérbe. Minél több befektetőt kell a városba csábítani, hiszen az ipari park tervdokumentációja már készen van.”

Mikóczi Dénes: „Én azért döntöttem a jelöltség mellett, mert úgy érzem, tizenhét év képviselő-testületi munka után kellő tapasztalattal rendelkezem, amit szeretnék kamatoztatni. Ezügyben többen megkerestek, megszólítottak a városban. Fő céljaim közt szerepelne, hogy az igencsak elhanyagolt állapotban lévő infrastruktúrát európai szintű állapotba hozzam. Fontosnak tartanám a kanalizáció kiépítésének befejezését. Ugyancsak égető probléma a hulladékgazdálkodás megoldása. Fontos lenne a 2007-2013 között megvalósítható uniós lehetőségek mind ésszerűbb kihasználása. Ami pedig a lakosok számára talán a legfontosabb, hogy az egészségügyi intézmények végre mind egy fedél alatt legyenek.

Dömény Zoltán: „Engem megkerestek páran a városban, és össze is gyűjtötték nekem a jelöléshez szükséges aláírásokat. Én pedig eleget tettem a kérésüknek, hogy megmérettettem magam októberben. Legfőbb feladatom, hogy kapocsként szerepeljek a városi képviselő-testület, a városi hivatal és a lakosok között. Ezt úgy szeretném koordinálni a megválasztásom esetén, hogy ezzel a város gondtalan működését segítsem elő. Mivel a közeljövőben megvalósul itt egy ipari park felépítése, ezt egy hatalmas lehetőségnek tartom, elsősorban a munkahelytermtés miatt. Szeretném, ha olyan cégeket felkeresni, akik erősítik a munkaerő-piacot és európai szintű fizetést is biztosítanak dolgozóiknak. Az egészségügyi ellátás színvonalát tartanám fontosnak emelni, valamint azt, hogy a jelenleg megyei fennhatóság alá tartozó poliklinika épülete visszakerüljön a város tulajdonába. Szorgalmaznám, hogy az épület állapotán mielőbb javítsunk.”

Rudický László: „Úgy polgármesternek való vagyok. Azt hiszem, én már bizonyítottam a városnak. Fő feladatom lenne a turizmus fellendítése, így a termálfürdő további fejlesztése. Továbbá a munkalehetőségek bővítése, az ipari park mielőbbi elindítása, hiszen Nagymegyerről több, mint ezer ember utazik naponta más városba dolgozni. A születések aránya is meglehetősen alacsony, és ezzel még párosul az is, hogy sajnos egyre többen döntenek úgy, hogy elhagyják ezt a várost. Ez a legfontosabb feladat, hogy olyan körülményeket teremteni az itt élőknek, hogy ne kelljen máshová menniük lakni. A város problémás közlekedésén szeretnék mielőbb változtatni, hiszen mostanáig sincs felépítve a Komárom úti körforgalom. Az izsapi városrészben a kanalizációt kéne kiépíteni.”

Bugár Katalin: „Engem már öt évvel ezelőtt is megszólítottak, hogy vállaljam a jelölést. Akkor még úgy gondoltam, hogy nagyobb szükség van rám családanyaként. Akkor ezt a tisztséget nem tudtam volna összeegyeztetni az otthoni kötelességeimmel. Most, hogy már felnőtt a két fiam, részükről már nincs az az elvárás, mint akkor, így kellő időt tudnék fordítani arra, hogy ezt a funkciót betöltsem. Mit csinálnék másként? Számomra érthetetlen például az, hogy a városi költségvetésben szereplő pénznek nincs kézzelfogható nyoma. Ellenőrizni kéne azokat a szerződéseket, amelyeket a városi hivatal illetékesei kötnek, ellenőrizni a kintlévőségeket. Mert jelen helyzetben úgy néz ki, hogy nincs pénz a fejlesztésre. Nagyszombat megye tudomásom szerint eladni készül az egészségügyi központ épületét, veszélyes játék lenne magánkézbe adni. Ezt a városnak kéne megvásárolnia. Szörnyű az úthálózat, és szemét van a városban. Ezeket a problémákat nem csak az idejáró turisták miatt kéne mielőbb orvosolni, hanem Nagymegyer lakosai miatt is.”

Sziszák József: „Változtatni szeretnék azon, ami nem működik a városban. Kijelenthetem, hogy 1989 óta nem történt itt szinte semmi. Az önkormányzat részéről nem követtek el semmit, hogy a külföldi befektetők letelepedjenek és beruházzanak a városban. Sok égető probléma vár megoldásra. Az ipari park mielőbbi beindítását szorgalmaznám, az izsapi városrészt szeretném segíteni, hogy ne legyen mostohagyerekként kezelve. Az egészségügyi központ működését tenném a lakosok számára kielégítőbbé, mégpedig azért, hogy ne kelljen a lakosoknak Dunaszerdahelyre utazniuk egy-egy vizsgálatra. Nagymegyeren szinte alig van lehetőség a munkára, a lakosok hetven százaléka más városba vagy külföldre kénytelen utazni. Fontos lenne tovább invesztálni a termálfürdőbe, valamint megakadályozni azt, hogy a strand területén emeljék a belépőjegyek árait. Az embereknek általában nincs pénzük a drága belépőkre, olyat kell biztosítani, amit meg is tudnak fizetni.”

(undesser)