Csákányt megosztja a bánya ügye

2007. szeptember 12. - 15:42 | Régió

Az október 27-i pótválasztásokon Csákányban két független jelölt, a jelenleg alpolgármesteri jogkörökkel felruházott Bugár Lívia, és a reptéri biztonsági alkalmazottként dolgozó Deák István között dől el a falu vezetői posztja, és úgy tűnik, végső soron a régóta húzódó kavicsbánya ügye is. A jelölteknek ugyanis teljesen ellentétes álláspontja van a falut egyébként is megosztó, tavasz óta üzemelő bányáról.

Bugár Lívia a község kataszterében letelepedett Gravelland Kft. tíz hektárról harminc hektárra történő bővítését szeretné megakadályozni. – Most még relatíve messze van a bánya a házaktól, de ha terjeszkedni fognak, a lakosok nyugalma forog kockán a por és a zaj miatt – nyilatkozta Bugár. Azzal érvel, hogy a kavicsbánya az egészségre, konkrétan az ivóvízre is ártalmas lehet. Majd így folytatja: – Ha a képviselők által elfogadott már meglévő tíz hektár ellen nem is tehetünk semmit, a további bővítés ellen a jövőben tiltakozni fogunk – mondta.

Deák István szintén indult a tavaly decemberi helyhatósági választásokon, ő akkor 35 szavazatot kapott. Kérdésünkre, miért döntött úgy, hogy ismét megméretteti magát, Deák úgy vválaszolt, kapcsolatai révén előbbre tudná vinni a falut a fejlődésben. A kavicsbánya körül kialakult „háborúskodást“ szerinte békésebb úton is meg lehetett volna oldani. Úgy gondolja, a falu lakossága nem volt kellőképpen tájékoztatva 2005-ben, amikor az önkormányzat döntött a beruházás mellett, bár elismeri, hogy a lakosok sem mutattak érdeklődést a falugyűlések iránt. – Az a bánya magánterület, minden szükséges engedéllyel rendelkezik. A harminc hektár kibányászása a távoli jövő, hiszen tudtommal ez negyven év alatt valósulna meg. A normákat betartják, így a község csak akkor tudna ellenük jogi lépéseket tenni, ha a Gravelland megsértene valamilyen szabályt.

A helyi képviselő-testület 2005 márciusában elfogadta Miroslav Krížik vállalkozó kérvényét, hogy 10 hektárnyi területen kavicsbányát alakíthasson ki. Az akkori polgármester, Kiss Dezső, a polgárok és a képviselők tudta nélkül állítólag lehetővé tette a Gravelland Kft.-nek, hogy 30 hektárra kiterjesztheti a kavicstermelést. Emiatt a lakosok petíciót kezdeményeztek, majd május 19-én helyi népszavazást tartottak, ahol a 272 érvényes szavazatból 240-en igennel visszahívták Kisst. Az október 27-i választásokig Bugár Lívia vezeti a községet. (und)