Leader-irodát nyit Csilizköz társulása

2007. szeptember 19. - 11:56 | Régió

Nagyszombat megye felhívására sikeres pályázatot dolgozott ki a Csilizközi Mikrorégió, így pénzbeli támogatáshoz jut, amit a Leader program beindítására fordíthat. Az unió közösségi programja sok helyütt hozzájárult már a régiófejlesztéshez.

Csikász István, Csilizradvány polgármestere, a Csilizközi Mikrorégió társulásának elnöke a Paraméternek elmondta, két szakmérnök dolgozta ki a sikeres pályázatot. Egyelőre nem tudják, pontosan mekkora összeget kapnak a maximálisan elnyerhető 860 ezer koronából. Egy azonban biztos, az összegből Nagymegyeren szeretnének egy irodát működtetni két alkalmazottal, akiknek elsőrendű feladata a régió szükségleteinek felmérése, partnerkapcsolatok létrehozása, valamint pályázatok kidolgozása lesz. Csikász azt mondja, az uniós alapokból komoly pénzekhez lehet jutni, ha kellő összefogás van a civil szervezetek, vállalkozók és a lakosok között.

A Leader helyi akciócsoportja a szomszédos települések összefogása révén alakulhat meg: Balony, Bögellő, Ekecs, Kulcsod, Csilizradvány, Medve, Nagymegyer, Nyárad, Szap, Padány, Patas településeken.

A Leader a vidékfejlesztésben az Európai Unió egyik legsikeresebb közösségi programja. Napjainkban Európa szerte mintegy 1200 kistérségben indultak el helyi Leader programok, melyek tapasztalatai igen kedvezőek.

 

(und)