Párkányt elönti a szennyvíz

2007. szeptember 20. - 14:37 | Régió

Az utóbbi hónapokban megszaporodtak a lakossági panaszok Párkányban, a város területén több helyen is elönti a szennyvíz a családi házak pincéit és a bérházak alagsorát. Az önkormányzat a vízművekre, a vízmű az önkormányzatra mutogat, miközben a lakosok szagolják a bűzt.

Ján Oravec polgármester szerint a csatornahálózat műszaki állapota a vízművekre tartozik, mert az ő tulajdonukban van. Folk Róbert, az Enerbyt Kft., tehát a városi házkezelőség igazgatója viszont azt közölte a legutóbbi önkormányzati ülésen: a csatornahálózatnak olyan szakaszai is vannak, amelyek egyelőre Párkányhoz tartoznak, de nincs róluk pontos műszaki térkép, mert még az ötvenes évek végén épültek ki. A vízművek csak akkor hajlandó ezeket a részeket saját gondozásba venni, ha elkészül a részletes és pontos tervdokumentáció. A házkezelőség a szennyvíz betörésekor csak annyit tehet, hogy szippantókocsit küld a helyszínre.

Folk Róbert méltatlannak tartja, hogy az említett szakaszokat a város tartsa karban, ha a lakosság a vízműveknek fizeti a csatornázási díjat.

Legutóbb a vasúti soron élők és a nánai út mellett lakó polgárok rótták fel az önkormányzatnak, hogy a trutymó rendszeresen visszaömlik a csatornahálózatból. A nánai úton, a volt kaszárnyával szemben is több ház pincéjét árasztotta el a dzsuva, s ott ráadásul a szennyvízátemelő is elromlott. Folk Róbert ezzel kapcsolatban konstatálta: az ottani szennyvízátemelőt eleve rosszul tervezték meg és alakították ki, ugyanis a házkezelőség hiába emeli át a vizet motoros szivattyúval az egyik kanálisból a másikba, ha a továbbító csatorna alja eleve az átemelő irányába lejt. Amit tehát kiszivattyúzva átfolyatnak a másik gödörbe, az rendszeresen visszafolyik, ráadásul az egész rendszer befogadóképessége kicsi, főképp esőzésekkor nem bír elfolyni a szenny. Most egy krompachy-i cég két helyen is pucolni fogja a csatornahálózatot: a Diófa utcánál és a nánai úton is, 50 és 30 ezer koronáért, amit szintén a város fizet ki.

Ján Oravec polgármester közölte: a vízművek hamarosan nekilát a nánai út csatornahálózatának teljes felújításához, ennek keretében egy új szennyvízátemelőt és egy mini víztisztító állomást is kiépítenek. A műszaki bemérés októberben kezdődik. „A nánai úton vadonatúj csatornahálózat lesz” –jelentette ki Párkány polgármestere.

(csernák vilmos)