A földbe dorongolták a Párkány és Vidéke főszerkesztőjét

2007. szeptember 22. - 14:21 | Régió

Alaposan leteremtették Himmler Györgyöt, a Párkány és Vidéke című városi lap főszerkesztőjét a szeptemberi párkányi önkormányzati ülésen.

Jozef Slabák képviselő szerint a lap szerkesztése esetleges, a hír- és információértéke gyakran elavult, s a képviselő szerint ez a lap inkább a főszerkesztő saját érdekeit szolgálja, nem pedig a városét.

Slabák úgy véli, az is tarthatatlan, hogy rendszeresen fordulnak elő nyomdai és terjesztési késések, a havi közlöny gyakran 1-2 hetes késéssel jut el az olvasókhoz. Példaként a tavaly nyári összevont szám és az idei nyári szám esetét hozta fel – ez utóbbi esetben a lap szeptember 10-e után jutott el a postaládákba. A képviselő azt sem érti: kétnyelvű újság esetében miért nincs a szerkesztőbizottságban egyetlen szlovák nemzetiségű, írni és szerkeszteni tudó, stilisztikai képességekkel megáldott ember sem? Szerinte az is felháborító: bár Párkány múlt évi zárszámadása már több mint fél éve ismert, ennek ellenére egyetlen részletesebb cikk sem jelent meg erről a városi lapban.

Az ülésen Himmler György helyett Farkas Attila, a kulturális és sportbizottság elnöke válaszolt a felháborodott felszólalásra, mondván: Slabák képviselő úrral is tárgyaltak már a Párkány és Vidéke tartalmi és formai megújításáról, valamint arról is, hogy a lap a közeljövőben szlovák nyelvű és szlovák nyelvi szerkesztőt is foglalkoztat majd. Farkas szerint a tárgyszerű, higgadt észrevételeket és ötleteket Himmler főszerkesztő is elfogadja és felhasználja, s a kulturális bizottság is időszerűnek tartja az újság minőségének javítását. A legfontosabb, hogy egy épkézláb projekt szülessen az újság jövőjéről – mondta az ülésen Farkas Attila.

Himmler György ugyanakkor pusztán rosszindulatú személyeskedésnek tartja Jozef Slabák kritikáját, szerinte az újságban Slabákot egyedül az ő személye zavarja, s ezt állítólag a képviselő azon a pénzügyi bizottsági ülésen is beismerte, ahol a lapkiadás anyagi vonzatai kerültek napirendre. Himmler szerint is sokkal fontosabb azt tisztázni, kivel, kikkel, milyen formában és milyen szinten képzelhető el együttműködés a Párkány és Vidéke színvonalának emelése érdekében.

Himmler György szerint roppant kevés az írni tudó, naprakész információkkal rendelkező, véleményformáló, ízléssel, stílussal és az adott témákhoz eleve szakmai távolságtartással viszonyuló, tehát objektivitásra törekvő ember.

Ugyanakkor a képviselő-testületen belül legalább két éve beszélnek arról, hogy a Párkány és Vidékét meg kell újítani, s a képviselők zöme azt is szeretné, ha a lap a piacon is megmérettetné magát, azaz más sajtótermékek mellett, ezt a lapot is pénzért árulnák az újságosstandokon, nem ingyen raknák a párkányiak postaládáiba.

A pénzügyi bizottság Boócz Mária elnök szerint legutóbb a 2005-ös decemberi számra adott pluszban 80 ezer koronát, hogy az évi utolsó szám költségei ne a kiadó, tehát a helyi művelődési központ költségvetését terheljék. Azóta a főszerkesztő természetesen még kért pénzt a lap fenntartására, de legutóbb az év elején arra intette őt a testület, férjen bele a jóváhagyott, mintegy 400 ezer koronás éves keretbe, s inkább a reklámbevételeket próbálja növelni.

A Párkány és Vidéke éves költségvetése az önkormánzattól: 407 ezer korona. Az idei első félévben reklámokból a lap 141 ezer koronát szedett össze, ez a tervezett éves reklámbevétel 47 százaléka.

A lap eddigi kiadásai 2007-ben: havonta 60 ezer korona

(csernák vilmos)