Gyorsítsák fel az R2-es déli gyorsforgalmi út építését

2007. szeptember 24. - 14:10 | Régió
A régóta tervezett, de még mindig csak az elképzelésekben létező déli gyorsforgalmi út elkészítésének felújítását szorgalmazza a Magyar Koalíció Pártja.
A Magyar Koalíció Pártja szorgalmazza, hogy a Pozsonyt Kassával összekötő R2-es déli gyorsforgalmi utat a tervezettnél öt évvel korábban, vagyis 2012-re adják át – jelentette be mai sajtótájékoztatóján Farkas Iván. Az MKP regionális és gazdasági kérdésekkel foglalkozó alelnöke szerint csak így lehet felgyorsítani az ország gazdasági szempontból legelmaradottabb régióinak, az Ipoly mentének, továbbá a gömöri térségnek a felzárkózását. Rámutatott arra is, hogy főleg ezekből a térségekből immár 24 ezren ingáznak külfödlre, elsősorban Magyarországra, mert odahaza nincs munkájuk.

Farkas Iván közölte azt is, hogy az MKP szakpolitikusai belátható időn belül elkészítik Dél-Szlovákia – Pozsonytól Királyhelmecig húzódó – közlekedési infrastruktúrájának tervezetét. Fontosnak tartotta az Ipoly-hidak mielőbb felújítását is. "Több nyolc évtizeddel ezelőtt ezen a vidéken 47 átkelő volt, közülük ma még csak négy működik" – mutatott rá. Szögedi Anna képviselő asszony beszámolt a három éve alakult Ipoly Hidak Felújításáért civil szerveződés eddigi tevékenységéről. Közölte azt is, hogy remélhetően jövőre átadják a Rárósmulyad (Rároš) – Rárospuszta és a Petőháza (Peťov) – Szécsény közötti hidat, s további négy átkelő dokumentációja is elkészül.

A Paraméter érdeklődésére a pozsonyi közlekedési minisztériumban elmondták, hogy legfontosabb cél a pozsony-kassai autópálya felépítése, lehetőleg 2010-ig. Ezért anyagi és kapacitási okok miatt nem látnak sok esélyt az MKP javaslatának valóra váltására. Utaltak arra is, amit a tegnap a Markíza kereskedelmi tévé politikai vitaműsorában üzent Robert Fico a Rozsnyót elkerülő út megépítését sürgető magyar nemzetiségű helyi képviselőknek: "Az MKP nyolc évig kormánypárt volt. Miért nem akkor szorgalmazták ezeket a terveket?" – kérdezte tőlük a szlovák miniszterelnök. További kérdéseinkre állításuk szerint azért nem válaszoltak, mert nem ismerik az MKP ma nyilvánosságra hozott javaslatát.

-y-f