Idén először magyar nyelven is: a szív hete Szlovákiában

2007. szeptember 27. - 14:35 | Régió

Szlovákia szerte ezen a héten, szeptember 24-29. között tartják a Szív hetét. Három éve most először magyar nyelven is készített tájékoztatókat, prospektusokat a Szlovák Orvosi Kamara. Dunaszerdahelyen a kilencből egy gyógyszertár kapcsolódott be a programba, melynek keretén belül ingyenes megelőző vizsgálatokat végeznek.

„Három éve, mióta a patika üzemel, rendszeresen részt veszünk a Szív hete programban. Ilyenkor is azokat a szokványos vizsgálatokat végezzük el helyben, amint egyébként is nyújtunk: vérnyomást, vércukorszintet, koleszterinszintet és a vér zsírosság mérjük“ – tájékoztatott Seszták Ágnes, a Korzó gyógyszertár vezetője.

A vizsgálatokat ezen a héten szakképzett nővér, Bugár Tímea végzi, és osztogatja azokat a prospektusokat, amelyeket a Szlovák Orvosi Kamara juttatott a gyógyszertárnak. Idén először nemcsak szlovák, de magyar nyelven is olvashatják a betegek a tájékoztatót azokról a civilizációs betegségekről – magas vérnyomás, a túlsúly, szív- és érrendszeri betegségek – , valamint azokról a rizikófaktorokról, amelyek a szívbetegség kialakulásához vezethetnek.

Az Egészségügyi Világszervezet támogatásával 2000-től évente megrendezik a Szív világnapját szeptember 30-án. Szlovákia 2-3 évvel ezelőtt csatlakozott a kezdeményezéshez. A szervezők elsősorban azért tartják fontosnak ezt a figyelemfelkeltő akciót, mert világviszonylatban a szív- és érrendszeri betegségben 17,5 millió ember hal meg évente.

(und)