Feketén gyártották a piros Marlborót Dióspatonyban

2007. október 5. - 15:40 | Régió

DIÓSPATONY – Nem szívunk már dióspatonyi Marlborót, lefülelték ugyanis az illegális gyárat. Négy napig működött egy teljesen kiépített, üzembe helyezett és épp próbagyártást végző illegális dohánygyár a dunaszerdahelyi járásbeli faluban. A füstölnivalót profi cigigyárosok készítették, akiket Bulgáriából "importáltak" a Dunaszerdahelyi járásba.

A rajtaütés során öt szlovák és két bolgár állampolgárt tartóztattak le, akiket a cigarettagyártás folyamatának kellős közepén érték tetten. Kínából származó, 40 millió koronás munkagépen dolgoztak. 13 tonna dohány találtak a helyszínen a vámosok kommandósai a csütörtöki razzia során.

Csallóköz legújabb és legrövidebb életű üzemében, a patonyi „Marlboro-gyárban” lefoglalták a fekete piacon 40 milliót érő gyártósort, csomagolósort. Minden szükséges kellék megvolt a gyártáshoz, cigipapír, filter, Marlboro csomagolópapír, celofán, eredetinek tűnő kartondobozok. 13 tonna dohány, és 300 ezer szál Marlboro is volt a helyszínen. Együttes értékük majdnem hárommillió korona. Forgalomba kerülés után az államnak 22 millió koronás kárt okoztak volna az adózás megkerülésével.

A pénzügyőrség valószínűleg minden törvénytelen előkészületet figyelemmel követett, mert üzembe helyezés után négy nappal csaptak le rájuk. Az nem derült ki a vám- és pénzügyügyőrség szóvivőjének nyilatkozatából, hogy a szlovák munkások helybéliek voltak-e. A bolgárok állították be a munkagépeket, a szlovákiaik pedig a munkát végezték. A bolgárok igazi szakértők voltak, rajtuk állt a gyártás beindítása, előzőleg Bulgáriában, egy dohánygyárban dolgoztak.

s, ll