Szombaton időközi polgármester-választás

2007. október 21. - 15:56 | Régió
NAGYMEGYER/CSÁKÁNY – Szombaton, október 27-én mindkét helyen időközi polgámesteri választásokat tartanak. Kampányolni október 24-ig lehet.
Szeptember másodikán éjfélig kellett bejelenteniük az választásokon indulni kívánóknak, hogy jelöltetni kívánják magukat a polgármesteri posztért.

Nagymegyeren a megadott időpontig heten jelentkeztek: Bugár Katalin mérnök, Dobis László, Dömény Zoltán, Mikóczi Dénes, Rudický László, Sárközy László és Jozef Sziszák – mindannyian független jelöltként.

Október 3-án kiderült, az egyik jelölt, Jozef Sziszák visszalép a polgármesteri jelöléstől.

Október 4-én ülést tartott az MKP helyi szervezete, amelynek arról kellett volna döntenie, hogy melyik jelöltet kívánják támogatni. Sárközy Klára, az alapszervezet elnöke a Paraméter kérdésére elmondta, nem említenek neveket, csupán egy kritériumrendszert állítottak fel, amely alapján úgymond „eligazíthatják“ a választókat, kire adják le voksaikat. Emiatt az MKP Országos Tanácsa viszont felfüggesztheti a nagymegyeri szervezet tevékenységét, hiszen sem jelöltet nem indítottak, és hivatalosan (névlegesen) sem támogatnak senkit.

Berényi József az MKP elnökhelyettese lapunknak elmondta: nem tartja jó lépésnek a nagymegyeriek döntését. Az új alapszabályzat értelmében az országos tanács felfüggesztheti bármelyik alapszervezet működését, ha az indokolatlanul nem indít jelöltet. „Szinte biztos, hogy a választások után elhangzik majd az országos tanácsban olyan javaslat, hogy függesszék fel ennek a civil szerveződének a működését“ – nyilatkozott Berényi. Arra a kérdésünkre, hogy Sárközy Klára megindokolta-e döntésüket, Berényi igennel válaszolt, ám konkrétan nem fejtette ki, hogyan. „Egy olyan, zömmel magyarok által lakott kisvárosban, mint Nagymegyer, nehéz megmagyarázni, miért nem óhajtottak saját jelöltet indítani“ – válaszolta.

Jankó László, a választási bizottság jegyzőkönyv-vezetője lapunknak elmondta, október 27-én a decemberi választásokkor létrehozott bizottságok működnek majd. Szavazni reggel 7-től este 8-ig lehet. Összesen 7322 szavazásra jogosult lakos van a városban, ők nyolc körzetben adhatják le voksaikat.

A Pozsonyhoz közeli Csákányban két független jelölt, a jelenleg alpolgármesteri jogkörökkel felruházott Bugár Lívia, és a pozsonyi repülőtér biztonsági alkalmazottjaként dolgozó Deák István között dől el október 27-én, hogy kié lesz a falu vezető posztja. Bugár Lívia a jelenlegi helyzetet békésnek nevezte, ő maga nem kampányol. Ezen a hétre tervezte, hogy szórólapokat juttat el a lakosoknak. Ellenlábasa is csak plakátokat ragasztott ki a község területén.

Itt szintén reggel 7-től este 8-ig voksolhat a választásra jogosult 469 személy.

-und