Kevés a munkára fogható ember a Dunaszerdahelyi járásban

2007. november 28. - 14:20 | Régió

Ma rendezte meg a Munka-, Szociális és a Családügyi Hivatal a 2. Pályaválasztási Börzét a művelődési központban. Céljuk az iskolaválasztás előtt álló végzős alapiskolások figyelmének felhívása a hiányszakmák iránt. Járásunk ugyanis elérte az alacsony munkanéküliség rekordját, és a környék vállalatainak a munkaerőhiánnyal kell küzdeniük.

Összesen 18 középfokú intézmény mutatkozott be a járásból, nem képviseltette magát a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Gimnázium és a somorjai Madách Imre Gimnázium.

Tóth Patrícia, a Munka-, Szociális és Családügyi Hivatal igazgatónője a Paraméternek elmondta, főleg azoknak a középfokú intézményeknek a részvétele fontos, amelyek hiányszakmákat oktatnak. Ilyen például az építőipar, az autógyártás, és a szolgáltatások területe, kevés az elárusító és a biztonsági szolgáltatásokat nyújtó szakmák iránti érdeklődők száma is.

Közel 1300 alapiskolás (8.-9.-es diák), 70 pedagógus, 60 szülő jelent meg. Ezek a számok csak azt tükrözik, akik regisztráltatták magukat, tehát a déli-délutáni órákra a látogatók száma akár az 1600-at is meghaladhatta. A tavalyi évben először megrendezett börzén a résztvevők száma 1387 volt.

A munkaerőhiány egyre inkább fokozódik térségünkben. A hivatal igazgatónője szerint egyelőre még nem számottevő a külföldi, főként magyarországi munkavállalók száma, de ez a helyzet nem tart sokáig. Már a Max bevásárlóközpont alkalmazottainak kiválasztásánál is nehéz volt szakképzett munkaerőt találni.

A pályaválasztásnál sokan a gimnáziumokat és pénzügyi szakokat részesítik előnyben, egyre csökken a kereslet a szakmák iránt, ezért sok ágazat munkaerőhiánnyal küzd. A pályaválasztási börzén az alapiskolások ízelítőt, és talán kedvet kaptak a járásbeli szakiskolákra, a diákok ugyanis érdekes bemutatókkal, fiatalos hangulatú standokon várták az érdeklődőket.

Undesser Tímea, Jaksa Dása