Kézművesek az iskolában

2007. december 12. - 19:41 | Régió

DUNASZERDAHELY - Az SZNF lakótelepi művészeti alapiskola képzőművészeti tagozata évek óta megrendezi a népi mesterségek és a kézművesség napját.

Idén erre ma került sor, a népművészek a Galántai és Vágsellyei járásból érkeztek. A mesterségek bemutatása közben az egyes fortélyokba is belepillanthattak a gyerekek és a szülők. Kosárfonás, csuhézás, mézeskalács - készítés, szövés és üvegfestés szerepelt a palettán.

Iskolánk, mely idén ünnepli fennállásának 15. évfordulóját, az ilyen rendezvényekkel is szeretné a gyermekek érdeklődését felkelteni, a régi, sokszor már feledésbe merült mesterségek iránt. Épp ezért örülök hogy ismét sok gyerek volt ma itt, és a szülők is egyre többen jönnek el – mondotta a Paraméternek Blanka Kastová igazgató.

A jelenlévő mesterek közül a 76 éves Forró Teréziát szólaltattuk meg, Vágáról. Mint elmondta, már gyermekkorától foglalkozik csuhézással.

Mint elmondta: közvetlenül a háború után került a pozsonyi, a központi, nép- és iparművészeti cikkeket gyártó szövetkezethez. Egész nyugdíjazásáig ott dolgozott.

- Egyrészt kényelmes volt, mert nem kellett utazni. Pozsonyból mindig új ötletekkel jöttek, hogy miként képzelik el a termékeinket, s havonta lejártak értük. Sajnos, a kereset nem volt sok, de nem lehetett válogatni. Ősszel állandóan gyűjtöttük a nyersanyagot, hogy kitartson egész évben. Örülök, hogy a népművészet iránt egyre több gyerek érdeklődik. Főképp így, karácsony előtt tudatosítják, hogy a mi termékeinkkel is esztétikusan és ízlésesen fel lehet díszíteni a karácsonyfát, nem csak a drága műdíszekkel- mondta Forró Terézia.

Kép és szöveg: Vladislav Kmeť