Gyurcsány Ferenccel ünnepelték tegnap a határnyitást, Csáky is megjelent

2007. december 21. - 19:20 | Régió
Bár sem a cerediek, sem a tajtiak nem hívták, váratlan vendégként, állítólag az Ipoly-menti MKP-sok invitálására, az utolsó pillanatban mégis befutott Csáky Pál, az MKP elnöke a Cered – Tajti határnyitó ünnepségre, amelynek díszvendége Gyurcsány Ferenc, a Magyar Köztársaság miniszterelnöke volt.

Czene Árpád, Cered polgármesterének megnyitó szavai után szlovákiai oldalról Simon Zsolt üdvözölte a jelenlévőket, arra kérve a magyar miniszterelnököt, adjon kezet arra, hogy a gömör – nógrádi régió gazdasági felemelkedéséhez a lehetőségeihez mérten hozzájárul és támogatja azt. Gyurcsány Ferenc erre kezet is adott, majd a jelenlévő mintegy félezer érdeklődőhöz szóló beszédében a határbontás történelmi pillanatának megőrzésére biztatta hallgatóságát, hangsúlyozva, most éppen az a Magyarország épül, amelyet Széchényi és Ady álmodott meg és amely mindig is Európa szerves része volt.

„Azt mondtuk nagyon sokáig, hogy ahol most állunk, az a senki földje, két világ határán, amelyek sem ide sem oda nem tartoznak, pedig az ott volt mindkettő szívében. Az itt élők azt keresték kutatták, hogyan lehet ezt a senki földjét majd egyszer mindenki földjévé tenni.“ – mondta ünnepi beszédében Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök néhány lépés erejéig szlovák területre is átlépett, kezet fogott a szolgálatot teljesítő szlovák határrendőrökkel, kellemes ünnepet kívánva nekik.

Az Új Szó kérdésére, mely szerint mikor találkozik Robert Fico kormányfővel, azt nyilatkozta, a találkozó előkészítése folyamatban van, januárban a miniszterelnök helyettesek tárgyalnak, s valószínűleg Poszonyban lesz a hivatalos látogatás. Gyurcsány finom humorral azt is hangsúlyozta, azt szeretné kívánni, hogy a szlovák – magyar miniszterelnöki találkozók iránt jóval kisebb lenne a sajtó érdeklődése és azok normális, európai államférfiak hétköznapi, kétoldali találkozóivá válnak, amelyeken nem csak mindig a problémás kérdések kerülnek terítékre.

Csáky is befutott

A határnyitási ünnepség családias hangulatú volt, a magyar miniszterelnök a ceredi asszonykórussal együtt énekelte végig a Csendes éj című karácsonyi éneket. Csáky Pál az ünnepség végén Gyurcsánytól kért és kapott szót, majd az ünnepi, zártkörű fogadáson is részt vett.

GEMMA