Beindult az eurorégió multietnikus portálja

2008. január 9. - 17:59 | Régió

Esztergom-Párkány. Beindult az Ister-Granum Eurorégió interetnikus kapcsolatokkal foglalkozó, kulturális és multietnikus portálja, melyen magyar és szlovák nyelven is olvashatóak tanulmányok és kutatási anyagok Esztergom és Párkány vonzáskörzetéből.

A portál az eurorégió honlapjáról, a www.istergranum.hu -ról érhető el, jelenleg például szlovákiai vonatkozásban Zselíz, Búcs, Kural, Garamsalló községekről is olvashatunk - településszerkezeti tanulmányok, művelődéstörténeti anyagok szintén helyet kaptak a portálon.

A kutatók által elkészített anyagok az etnikai viszonoykat is boncolgatják, példul azt is felmérték a határ mindkét oldalán, hogy milyen a szlovákok magyarok és a romák viszonya, mennyire ismerik egymást a népcsoportok, milyen a kisebbség és a többség viszonya, s milyen gazdasági és kulturális közegben élnek.

A portál a KOMP-projektnek köszönhetően működik, ezt az Ister-Granum az MTA-val és a Selye János Egyetem kutatóintézetével közösen hozta létre.

Két héten belül pedig könyvtárosok, polgári társulások képviselői és teleházasok számára indítanak továbbképzést – ezek a szakemberek segítenek majd rendszeresen a portál feltöltésében és aktualizálásában.

A portálra az eurorégió térképei is felkerülnek majd, miként az egyes szlovákiai és magyar intézmények programja, a közös projektek és a további társadalomtudományi kutatások anyaga.

csernak vilmos