Határrendészek a schengeni határnyitás után

2008. január 9. - 16:03 | Régió

BALONY/GYŐR – Ma délután adták át a határrendészet balonyi kirendeltségének kiszolgálóépületét. Itt főként olyan rendőrök dolgoznak ezután, akik a schengeni csatlakozás előtt határőrök voltak.

A decemberi schengeni csatlakozás után a határrendőrök a határmenti községekben, 50 km-es körzetben teljesítenek majd járőrszolgálatot. Összesen 28 rendőr maradt az állományban, többen ugyanis nyugdíjba vonultak. Fő feladatuk továbbra is az idegenrendészet, a menekültek ellenőrzése, a bűnmegelőzés, valamint közlekedési kihágások esetében bírságok kiszabása. „Együttműködünk a magyarországi kollégákkal is, közös járőrszolgálatot is teljesítünk a határon innen és túl“ – tájékoztatta lapunkat Kún Péter őrnagy, az új székhely helyettes igazgatója. Közölte továbbá azt is, hogy a schengeni csatlakozás óta még nem telt el annyi idő, hogy különösebben kirívó bűncselekményekről, embercsempészetről tudjon beszámolni. Csupán kisebb kihágások történtek a közlekedés területén.

Megkérdeztük a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőrfőkapitányság ezredesét, Holló Sándort is, aki a Paraméternek elmondta, január 1-től 102 fő került a rendőrség állományába, akik eddig a határátkelőn dolgoztak. 50 fős egységekben 57 településen látják majd el azokat a feladatokat, amelyeket eddig is – bűnügyi és rendvédelmi beavatkozásokat, illegális migránsok felkutatását, emberkereskedelem felderítését. Nekik már vannak negatív tapasztalataik is: a napokban füleltek le olyan személyeket, akik nem rendelkeztek okmányokkal, őket egy győri vasúti szerelvényről szedték le a határrendészet emberei. „Ennek ellenére 2006-ban több volt a külföldi bűnelkövető, mint például tavaly“ – hárította el azokat az aggályokat, amelyek a csatlakozás utáni szabad határátlépés negatív hatásaira vonatkoznak.

Undesser Tímea

Címkék: Schengeni határok