Érvénytelen a bacsfai népszavazás – PARAVIDEÓ

2008. január 16. - 23:32 | Régió

Kihirdették a polgármesternő visszahívásáról szóló bacsfai népszavazás eredményét. Mivel nem mentek el elegen szavazni, a helyi referendum érvénytelen volt, így Vonyik Ilona polgármesternő továbbra is a helyén marad. Nézze meg videónkat!

Miután Végh Brigitta, a választási bizottság elnöke ismertette az eredményeket, a polgármesternő rövid beszédet intézett a lakosokhoz és a képviselőkhöz. Leszögezte, hogy ezzel a népszavazással együtt kétszer erősítette meg őt a posztján a falu többsége, ezt a lakosoknak és a képviselőknek is el kell fogadnia, ezért ideje munkához látni, és elkezdeni az együttműködést.

Ezt követően a lakosok heves vitába kezdtek, elhangzottak kifogások a polgármesternő ellen és megerősítések mellette. Semlegesnek tűnő véleményeket is hallhattunk, melyek szerint mindenki kezdjen el végre dolgozni. A képviselők többsége is azon volt, hogy együttműködjenek, de hozzátették, ahhoz a polgármesternőnek gyakrabban kellene összehívnia a testületet, be kellene tartania az előírásokat, különben lehetetlen.

Mivel a lakosok többsége távolmaradt a népszavazástól, megerősítették Vonyik Ilonát a polgármesteri poszton, így ő feleslegesnek érezte, hogy a vitába bekapcsolódjon.

A polgármester ellenzői, élükön Domonkos Károly képviselővel és Végh Vilmossal továbbra is fenntartják, hogy a polgármesternő többször megsértette a községekről szóló törvényt, egyszer sem ellenőrizhették a költségvetés teljesítését, nem terjesztette még be a 2008-as költségvetést, a képviselők határozata nélkül állapított meg helyi illetékeket és bérleti díjakat, jóváhagyásuk nélkül vett fel kölcsönt, nincsenek rendben a jegyzőkönyvek. "Hiányosságok tapasztahatók a községi hivatal ügyintézésénél, törvénytelenségeket követ el az épitésügyi hivatal tevékenységében. A választási bizottság elnőke megcáfolta azt az állitását, melyben kijelentette, hogy a bizottság munkájában nem vehetett részt senki az őt támogatok kőzül. Bittera Silvia, aki jováhagyott tagja volt a testületnek lemondott, így helyére a póttag került" – mondta a Paraméternek Végh Vilmos.

A polgármesternő a továbbiakbannem kíván reagálni a kifogásokra, a kérdéses dolgok eldöntését a hivatalos szervekre bízza.

Bacsfán a 2006-os önkormányzati választások óta nincs egyetértés. A népszavazást a képviselők írták ki. A polgármesternő még decemberben ügyészségre adta a képviselők népszavazásról szóló határozatát, mert szerinte alaptalan. Az ügyészség vizsgálódik. Domonkos Károly képviselő a belügyminisztériumtól kért véleményt, eszerint a népszavazás kiírására a képviselőknek törvény adta joguk volt.

jaksa