Három nap alatt nyolcszor vonultak ki a tűzoltók

2008. február 27. - 17:31 | Régió
Nagymegyer Az elmúlt napokban a helyi tűzoltókhoz az átlagos bejelentések többszöröse futott be. Néhány napon belül annyi, mint máskor egy hónap leforgása alatt. Csak a keddi nap folyamán ötször riasztották a nagymegyeri lánglovagokat.

Az esetek zömében a száraz aljnövényzet gyulladt ki, egyszer pedig a rohammentősöknek segítettek egy járóképtelen beteget lehozni egy nyolcemeletes tömbház egyik lakásából. A tüzek legtöbbjénél persze nem öngyulladásról lehet beszélni, az emberek égetik így fel a száraz aljnövényzetet, legyen az kanálisparton, gyümölcsösben. Pedig az ilyen tevékenységet az egész esztendő folyamán már évek óta törvény tiltja, nem győzik hangsúlyozni a tűzoltók, akik kiérve a tett helyszínére persze általában már nem találnak elkövetőt.

A lánglovagok tegnap is hasonló esetekhez vonultak ki, a Komáromi járásbeli Bogya vasútállomásánál a vasúti töltés mellett mintegy kétszáz méteren égett a száraz aljnövényzet, majd egyazon időpontban, úgy délután fél öt körül, két helyre is kivonultak, Nagymegyerről a Csicsó felé vezető főút melletti egyik kanálispart égő aljnövényzetét kellett oltaniuk, ugyanakkor az Apácaszakállas melletti kanális partján 2-3 kilométer hosszan, egészen Gólyásig, égett a száraz növényzet. Alig érkeztek be az oltásból az állomáshelyükre, öt perc múlva már, úgy este hat óra tájban, a Nagymegyerhez közeli nagydűri major mellett égett az erdősáv alja. A tűzoltók nagyon veszélyesnek tartják a száraz növényzet felégetését, hiszen gyakran emberi lakóhelyek, családi házak közelében történik, és a lángok könnyen átterjedhetnek az épületekre is.

Kovács Zoltán

Címkék: tűzesetek, tűzoltók