Alvilági központ lett Dióspatony?

2008. március 2. - 15:06 | Régió
Vasárnapra kiderült, hogy a múlt heti vámhatósági és rendőrségi razzia sokkal több súlyos bűncselekményt leplezett le, mint ahogy azt az első jelentések közölték.

Alig fél esztendő leforgása alatt kétszer razziáztak a faluban levő, egykori zöldségfelvásárló nagyraktárában a Nagyszombat megyei vámhatóság és a dunaszerdahelyi járási rendőrség nyomozói.

Akciójuk ezúttal is sikeres volt, mert T.J. helyi vállalkozó részlegében 14.400 liter gázolajat, továbbá mintegy 200 liter, pirosra színezett üzemanyagot találtak, amelyhez csak különleges igazolvánnyal rendelkező mezőgazdasági vállalkozók juthatnak, mert ennek a terméknek a többihez képest alacsonyabb az adója. Ilyen dokumentuma azonban a dióspatonyi személynek nincs. A lefoglalt áru értéke 590 ezer, illetve 7 ezer korona. A nyomozók felszólítására a jórészt fuvarozással, illetve a szennyvíz elszállításával foglalkozó kisvállalkozó nnem tudta igazolni, hogy hol vásárolta az üzemanyagot. „Tizenöt napja van a vonatkozó törvény értelmében arra, hogy a szükséges számlákkal előrukkoljon. Az eddigi vizsgálataink alapján ezt aligha tudja megtenni, de a határidő lejártáig várnunk kell ” – közölte érdeklődésünkre Silvester Nestarec, a megyei vámparancsnokság szóvivője.

Közölte azt is, hogy a patonyföldi térség – akár csak az erdőháti (Záhorie) települések többsége – az utóbbi időben szinte vonzza az alvilági elemeket, ezért mindkét régióban gyakoriak és még gyakoribbak lesznek az ellenőrzések, indokolt esetben az összehangolt rendőrségi akciók is.

Értesüléseink szerint a múlt heti razzia során a telephelyen több millió korona értékű mezőgazdasági gépeket és haszonjárműveket találtak, amelyeket tavaly Gútorról, Bősről és Dunaszerdahelyről loptak el. Ezeken kívül hangtompítós fegyverre és mintegy hetven töltényre is bukkantak. A Paraméter érdeklődésére ezt az információt Martina Kredátusová Nagyszombat megyei rendőrségi szóvivő vasárnap kora délután megerősítette. Közölte azt is, hogy a telephelynek több tulajdonosa van, ezért csak a további vizsgálatok derítik ki, hogy közülük kik azok, akik ezeket a súlyos törvénysértéseket elkövették.

Tavaly októberben illegális cigarettagyárat lepleztek le ugyanezen a telephelyen. Kínából becsempészett, több millió korona értékű gépet, több ezer hamisított Marlboro cigarettát és 13 tonna dohányt foglaltak le akkor. Öt szlovákiai és két bolgár állampolgár ellen bűnvádi eljárást indítottak. A rendőrségi szóvivő nem tudta megmondani, hogy már bíróság elé állították-e őket.

-y-f-