Túlszámlázták a gázdíjat három éven keresztül?

2008. március 19. - 12:40 | Régió

Jogtalanul számlázott gázdíjak visszaigénylését tűzte ki céljául a Slov-Energia Consulting Kft. Márciusban a dunaszerdahelyi járásban kötöttek magánszemélyekkel megbízási szerződéseket a cég munkatársai. Légen, Nagymagyaron és Illésházán is folytattak felvilágosító kampányt.

A cég szerint az árregulációs hivatal 2003 és 2006 között jogtalanul állapította meg a gáz maximális díját, mert nem tették közzé azt a törvénytárban. Aminek következtében az állam illetéktelenül 33 milliárd koronához jutott. Mintegy 450 ezer háztartás fizetett 66 ezer koronával többet. A Slov-Energia Consulting követelések átruházásáról szóló szerződéseket köt ezekkel a háztartásokkal és egy összegben követeli vissza a pénzt az államtól. Jelenleg 30-40 ezer közötti szerződést kötöttek már meg, és terveik szerint júniusban adják be a bírósági keresetet.

A magánszemélyekkel olyan szerződést kötnek, melyben a személyek semmilyen illeték fizetésére nem kötelezik magukat. A szerződéskötésért sem kell fizetni. A cég abban az esetben kap díjat, amennyiben a per eredményesen zárul, ekkor a visszaigényelt és kapott összeg 40%-át megtartják, 60%-ot pedig a jogos tulajdonosnak számláznak.

Az árregulációs hivatal nem kommentálja a cég működését és terveit, az érintett időszak volt alkalmazottai szerint a tervük nem járhat sikerrel, mert utólag nem módosíthatók az árak.

A Slov-Energia Consulting honlapján bővebb információkat találnak szlovák és magyar nyelven: http://www.slovenergia.sk/


para

Címkék: gáz, gázár, gázdíj