Vidékfejlesztés EU-s támogatással

2008. április 9. - 19:45 | Régió
GÚTA – A városban tanácskozott ma a Csallóközi Városok és Falvak Társulása. A száztíz fős testület tagjai jóváhagyták a szervezet 2008. évi költségvetését, módosították az alapszabályzatot, megválasztották küldötteiket a ZMOS májusi közgyűlésére. A polgármesterek továbbá az EU-s LEADER-program csallóközi, illetve mátyusföldi vonatkozású legfrissebb teendőivel foglalkoztak együttesen.

A Paraméter Kvarda József elnököt kérdezte a közgyűlésről: „A LEADER-program az EU-s vidékpolitika keretében az integrált vidékfejlesztés egyik legfontosabb eszköze. A Csallóközben is megalakultak a program sejtjei, a kistérségi csoportok, és hozzáláttak saját fejlesztési stratégiájuk kidolgozásának. Tanácskozásunkon tájékoztatót hallgattunk meg teljesítésük eddigi alakulásáról. Áttekintettük továbbá együttműködésünk eredményeit a Nyugat-szlovákiai Vízművek Rt.-vel. A vízgazdálkodás területén ugyanis a 2013-ig terjedőőszakban jelentős beruházásokkal számolunk a régiónkban. Ilyen lesz például a Somorján és vidékén, Galántán és környékén a csatorna- és vízhálózat, illetve a gútai szennyvíztisztító-állomás megépítése, és mások“ – mondta el a CSVFT tisztségviselője.

A polgármesterek konferenciájának napirendjén szerepelt továbbá a déli gyorsforgalmi út kérdésköre, a közös építkezési hivatalok hálózatának tervezett strukturális változásai, a Kis-Duna kitisztítására szervezett társadalmi megmozdulás, a mezőgazdasági földalappal kapcsolatos törvényjavaslatok és egyéb programpontok.

(lel)