Növekszik a falu, főképp a környékről telepszenek be

2008. április 17. - 19:17 | Régió
A festői Alsóhatár 1991-ben önállósult. Azelőtt mindig egy másik településhez csatolták, mert itt mindig kevesen laktak

Az állandó lakók száma azért is csökkent, mert az emberek inkább a központi községeket választották, Királyrévre, Nádszegre költöztek. Volt, amikor Alsóhatáron 190 embernél is kevesebben laktak. A lakosságszámmal mintegy hat évvel ezelőtt kezdtek komolyabban foglalkozni, amikor Dóra Ferenc polgármester és a képviselő-testület a fejébe vette, hogy legalább ötszáz lakosa lesz Alsóhatárnak.

-Lépnünk kellett, hiszen a falu lassan kihalt volna. Attól is tartottunk, hogy előbb-utóbb be kell zárnunk az iskolát és az óvodát. Ma már elértük azt, hogy a falunak 300 lakosa van. Ma, azaz április 17-én újabb tizennyolc bérlakást adunk át a bérlőknek, december 15-éig pedig további 12 új lakást szeretnénk átadni. Jövőre, azaz 2009-ben pedig 44 új családi ház építését kezdjük el, sorházas elrendezésben. Ám azzal, hogy a falu növekszik, az igények is nőnek. A lakosok kulturális igényeire, a sportolási lehetőségekre és a kulturális, közösségi igényekre is figyelnünk kell. Épp ezért dolgoztattuk ki a község szociális és gazdasági fejlődésének programját, melynek alapján a fejlesztési irányelveket is megszabtuk. Az infrastruktúrát is fejlesztenünk kell. Tehát a helyi úthálózatot fejleszteni, 9 kilométer hosszan, két gyermekjátszóteret építeni a faluban, továbbá be kell fejezni a helyi sportlétesítményt is- ez mind fontos fejlesztés –taglalta a polgármester.

Fel fogják újítani a közsághézát és a Feketevíz folyón átívelő hidat is, mely az árvízkor sérült meg.

-Idén még a falurádió megjavítása, új buszmegállók kihelyezése is napirendre kerül, a választási időszak végéig pedig egy új, méltó kultúrházat szeretnénk –tette hozzá Dóra Ferenc polgármester.

Mivel az új lakások átadásán vettünk részt, ezért az új lakók egyikét, Vágh Dórát is megkérdeztük:

-Tizenhét évig városon éltünk, elég volt. Itt, Alsóhatáron gyönyörű környezetet és kellemes, barátságos embereket találtunk, remélem, nem csalnak majd az első benyomásaink. Azzal sem lesz gond, hogy a gyerekek iskolába járjanak, én pedig munkába. Az autó ezeket a hátrányokat is megoldja.

Kép és szöveg: Vladislav Kmeť
Címkék: átadás, bérlakások