Felsőpatony: Hétfőn vagy az eddig sztrájkolók vagy a vendégmunkások vetnek!

2008. április 20. - 15:10 | Régió
Még tart a sztrájk a felsőpatonyi mezőgazdasági szövetkezetben, de holnap vagy véget vetnek a tiltakozásnak vagy a vendégmunkások vetnek... A Paraméter naprakészen számolt be a történtekről. Az alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabb tényeket és egyéb információkat.
Hétfőtől sztrájkolnak a felsőpatonyi mezőgazdasági szövetkezet alkalmazottai. Tiltakozásképpen traktoraikkal torlaszolták el a telep bejáratát. Igy emelték fel a szavukat a szerintük jogtalanul megválasztott új elnök, Polák Attila hivatalba lépése ellen, s követelték elődjének, Tánczos Lászlónak az újboli hivatalba lépését. Attól is tartottak, hogy Jozef Chrenko – aki állítása szerint immár többségi tulajdonos a szövetkezetben – drasztikus elbocsátásokat hajt végre, s megszünteti az állattenyésztést is. Lapunk mindkét félt megszólaltatta.

Tánczos László így vélekedett: „A szövetkezetben százkét ember dolgozik, ebből hatvannyolc munkás. 2000-től részvényes szövetkezetként működünk, így a szövetkezet valamennyi tagja vagyonjegyekkel rendelkezik. 2005-ben egy kívülálló pénzügyi csoport elkezdete felvásárolni, főleg a nyugdíjasoktól az értékpapírokat. Amikor ez a tudomásunkra jutott, mi is vásárlásba kezdtünk. Megszereztük a vagyonrész 62 százalékát, a többi pedig idegen kézbe került“ – magyarázta a konfliktust kiváltó előzményeket.

2008 januárjában – nagy meglepetésükre – kézhez kaptak egy bírósági határozatot, amelyben 38 tag vagyonrészét (ez 14 millió korona értéket jelent) letiltották. Szerintük azért, mert Jozef Chrenko, az MM+J mezőgazdasági cég társtulajdonosa, aki időközben részvényessé vált, beadvánnyal fordult a járásbírósághoz amelyben az állt, hogy Tánczos jogtalanul adott el részvényeket az embereknek (oszthatatlan részt). A bíróság ennek a panasznak helyt adott, s a 38 személy részesedését és szavazati jogát is megvonták.

Február 16-án tartották az üzemben azt a tagsági gyűlést, ahol Tánczost és a volt vezetőséget újraválasztották. A döntést leadták a nagyszombati cégbíróságon, ahol március 17-én hivatalosan be is jegyezték őket. Erre a pénzügyi csoport mozgolódni kezdett. Egy, még 2007-ben a tagságból kizárt taguk, levélben egy tagsági gyűlés megtartására szólította fel az embereket. Öten jelentek meg, akik kiosztották a szerepeket: Polák Attila lett az új elnök. Tánczosék ezt a lépést jogtalannak tartják és kérték a dunaszerdahelyi járásbíróságot lépésük gyorsított eljárásban történő felfüggesztésére, majd pedig eltörlésére. Itélet egyelőre nem született.

Polák Attila, az új elnök múlt hétfőn vette volna át a szövetkezet irányítását, amit a munkások megakadályoztak. Ekkor kezdődött a sztrájk. Csütörtökön Jozef Chrenko is a tiltakozás helyszínére érkezett. A kapu előtt próbálta jobb belátásra bírni az embereket, hogy fogadják el az új vezetőket és álljanak munkába. Igyekezete azonban pénteken is hiábavalónak bizonyult.

A Paraméter természetesen megkérdezte őt is: „Azzal kezdem, hogy földjeim vannak és vagyonrésszel is rendelkezem Felsőpatonyban, ahol a nagyapám az egykori szövetkezet egyik alapítója volt. Ezért sem nézhettem ölbe tett kézzel, ahogy romlik az itteni gazdasági helyzet. Törvényesen vásároltam részvényeket, s nem én döntöttem arról, hanem a Tánczos Lászlóhoz tartozó csoport, hogy a szavazati jogot a vagyonrészhez kötik. Ennek alapján többségi tulajdonos lettem, mert az oszthatatlan vagyon felosztása egyértelműen törvénytelen. Miként az sem helyénvaló, ha néhányan úgy jutnak vagyonrészhez, hogy Tánczosék erre hitelt vesznek fel. Az sem mellékes, hogy a volt elnök által kifogásolt részvényesi gyűlést, Bodó Zoltán, az ellenőrző bizottság elnöke hívta össze, erre pedig törvényes joga volt. A volt elnök félrevezeti és hergeli a tájékozatlan és hiszékeny embereket, igy szeretné megőrizni elnöki posztját, befolyását. Nem óhajtom megszüntetni az állattenyésztést, nem tervezek elbocsátásokat sem. De a további célok kitűzése előtt alapos könyvvizsgálatra (audit) van szükség, mert csak ez derítheti ki, milyen is a szövetkezet tényleges anyagi helyzete, mekkora a tartozása, milyen szerződéseket kötöttek, és így tovább. Csak a gazdasági helyzet egyértelmű tisztázása, valószínűleg egy hónap után tarthatunk tagsági és részvényes gyűlést, ahol közösen beszéhetjük meg, miként működjék tovább sokkal eredményesebben a szövetkezet“ – szögezte le Jozef Chrenko. Aki elmondta, hogy holnapig vár, hogy a sztrájkolók munkába állnak-e. Ha nem, akkor mások vetnek majd Felsőpatonyban – tette hozzá.

További kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy nem óhajtja külföldi kézre játszani az itteni szövetkezetet. „Nem tagadom, az MM+J társaságban valóban van dán üzletrész. Az is tény, hogy több mezőgazdasági üzemet megvásároltunk. Tessék megkérdezni a somorjai vagy a bősi traktoristákat és más alkalmazottakat, elégedettek-e. Biztosra veszem, hogy igennel válaszolnak, mert jó munkáért jó fizetést kapnak munkáltatójuktól. Ennek ellenére nincs szó arról, hogy a felsőpatonyi szövetkezetet is megvegyük. Az itteni üzem hazai részvényesek alkotta – amelybe a tagok is tartoznak – jogi személyként működik tovább. Remélem mielőbb, mert sztrájkból nem terem gabona, s az sem mindegy, hogy az alkalmazottak kapnak-e fizetést a következő hónapban vagy sem“ – tette hozzá.

-y-f, -und

Címkék: szövetkezet, sztrájk