FELSŐPATONY: Patthelyzet a sztrájkolók és a többségi tulajdonos között – ParaVideó

2008. április 21. - 19:05 | Régió

Hétfőn volt egy hete, hogy Felsőpatonyban mezőgazdasági dolgozók traktorokkal elbarikádozták a szövetkezet udvarát. Ma is ott állnak még, bár hétvégén néhányan elvégezték a legégetőbb földmunkákat, és reggel-este ellátják az állatokat is. De a bejárat elől nem tágítanak, mert továbbra is az új többségi tulajdonostól tartanak. Utóbbi, Jozef Chrenko befektető, ma a Paraméter kamerája elé állt. Paraméter-összefoglaló

A Paraméter videóján a sztrájkolók között Tánczos László volt elnök beszél. Az irodában Jozef Chrenko többségi részvényes és Polák Attila, a szövetkezet új elnöke.

Mindkét fél, a Tánczos László-féle régi vezetőség – akit a munkások támogatnak – és Jozef Chrenko is azt állítja, a másik jutott jogtalanul vagyonrészhez, és jogtalannak tartják egymás közgyűléseit is. Tánczos bírósághoz, Chrenko ügyészséghez fordult.

A sztrájkolók attól tartanak, hogy az új vezetőség külföldi kézre játssza a gazdaságot. Chrenko szerint erről nincs szó, de a jelenlegi, veszteségeket produkáló helyzet nem maradhat fenn sokáig. Gazdasági átvilágítást szorgalmaz, és azt követően beszélné meg terveit rendes tagsági és részvényes gyűlésen.

Tánczos László szerint a régi és új vezetőségnek egy ideig közösen kellene irányítani a szövetkezetet. Elfogadják az új elnököt, de elképzelése szerint a régi szabályzat szerint járnának el. Ez a másik fél szerint elfogadhatatlan. Chrenko azt nyilatkozta, a héten kineveznek egy ügyvezető igazgatót, de az biztosan nem Tánczos László lesz, mert ő már bizonyította, hogy nem tudja megfelelően vezetni a céget.

Ha a dolgozók továbbra sem állnak munkába, írásbeli figyelmeztetést kapnak. Két ilyen figyelmeztetés után pedig elbocsátások várhatók.

Mit állít Tánczos László?

"2000-től a szövetkezet részvényes szövetkezetté alakult, azaz a tagok rendelkeznek vagyonjegyekkel, melynek nominális értéke 1000 korona. 2005-ben egy kívülálló pénzügyi csoport elkezdte ezek felvásárlását. Mikor ezt megtudtuk, mi is vásároltunk részvénypapírokat, így 62% képezte a tagság vagyonát, 38% pedig idegen kezébe került. Február 16-án egy tagsági gyűlést szerveztünk, ahol a szövetkezet 127 tagjából 102-en meg is jelentek. Megválasztottuk az elnököt, alelnököt, módosítottuk az alapszabályzatot, és ellenőrző bizottságot hoztunk létre. Európai szintű szövetkezeti normákat határoztunk meg, amely a tagokat szolgálja, épp ezért azt is belefoglaltuk, hogy egy tag maximálisan 15%-os részesedéssel bírhat. Egy a még 2007-ben kizárt tagok közül levélben tagsági gyűlés megtartására szólította fel az embereket. Megkeresett 2 részvényest, aláíratott velük egy jegyzőkönyvet, hogy volt bizottsági ülés. Ennek alapján pedig egy rendkívüli ülést hívtak össze (megszegve az alapszabályban belefoglaltakat), összejöttek ott 4-en, plusz a szövetkezet egy aktív dolgozója és egy jegyző. Ők öten, kiosztották ott a szerepeket, Polák Attilát, az egykori könyvelőt pedig megtették elnöknek."

Mit állít Jozef Chrenko?

"Törvényesen vásároltam részvényeket, 300 – 600 korona közötti áron, öszesen 22 millió korona feletti nominális értékben. Nem én döntöttem arról, hanem a Tánczos Lászlóhoz tartozó csoport, hogy a szavazati jogot a vagyonrészhez kötik. Ennek alapján többségi tulajdonos lettem, mert az oszthatatlan vagyon felosztása – amelyet ők műveltek – egyértelműen törvénytelen. Miként az sem helyénvaló, ha néhányan úgy jutnak vagyonrészhez, hogy Tánczosék erre szövetekezeti hitelt vesznek fel. Az sem mellékes, hogy a volt elnök által kifogásolt részvényesi gyűlést, Bodó Zoltán, az ellenőrző bizottság elnöke hívta össze, erre pedig törvényes joga volt." "Márciusban kérvényezte a tagsági gyűlést, de mivel nem tettek kérésének eleget, ajánlott levélben értesített minden tagot a gyűlés időpontjáról – erről postai igazolásunk van – helyesbíti a történéseket Polák Attila. – Mivel az ott megjelent néhány tag vagyonrésze szerinti elegendő szavazattal rendelkezett, érvényesen új elnököt, ellenőrző bizottságot választotak, közjegyző által hitelesítve, amelyet a cégbíróság is bejegyzett."

Címkék: szövetkezet, sztrájk