Végleges megoldás nincs, de a parasztlázadásnak vége

2008. április 29. - 15:57 | Régió

FELSŐPATONY – Véget vetnek a traktorosblokádnak a szövetkezet dolgozói. A többségi tulajdonos, Chrenko Jozef megelégelte a két hete tartó patthelyzetet, és ma SBS-alkalmazottakkal vonult ki a helyszínre. A rendőrséget is riasztották, ha netán verekedés törne ki...

Verekedés nem, csak kisebb összezördülés volt a traktoroknál álló munkások és az új vezetőséget bejuttatni próbáló biztonsági emberek között. Végül a régi és új elnököt (Tánczos Lászlót és Polák Attilát) beengedték az irodákba néhány munkás kíséretével, Chrenko Jozef pedig a sztrájkoló munkásokkal kint vitatkozott.

Egy óráig tartott a tárgyalás, aminek végeztével a munkások bejelentették, hogy véget vetnek a blokádnak és holnaptól mindenki újra munkába áll. A vezetőség pedig valamivel nyugodtabb körülmények között tárgyalásokat kezd. Egyébként mindkét fél várja a bíróság határozatát, addig is meg kellene valahogy egyezniük. Azt egyik fél sem mondta, hogy végleges megoldás született volna, így tehát nem tudni, mi lesz a szövetkezet sorsa. Annyi bizonyos csak, hogy pénzügyi-gazdasági átvilágítás fog kezdeményezni az új elnök, Polák Attila.

A sztrájkoló munkásoknak egyébként tegnap postázta az új vezetőség az első írásbeli figyelmeztetést. A munkások tiltakoznak, mert mint mondták, ők minden munkát elvégeztek a sztrájk mellett is. Kifogásolták azt is, hogy Chrenkoék biztonsági emberek segítségével akarták ma átvenni a hatalmat.

Chrenko elmondta, nem volt más megoldás, mert két hete tart ez a helyzet, azóta nincs előrelépés és megegyezés, és az új vezetőség nem tudja végezni a munkáját. A rendőröknek, akiket állítása szerint Chrenko és Tánczos László is kihívott, a mai akción egyszer sem kellett közbeavatkozniuk.


para