Törvénytelen a parkolódíj, de fizetni kell – állítja a polgármester

2008. május 22. - 16:35 | Régió

DUNASZERDAHELY – Tiltakozást fogalmazott meg a járási ügyészség a város parkolási rendeletével kapcsolatban, amelyben felhívja az önkormányzat figyelmét arra, hogy jogtalanul szedik a parkolódíjat. Pázmány Péter polgármester elfogadásra javasolta az ügyészség álláspontját, de kijelentette, hogy a sajtón keresztül is figyelmezteti a lakosokat, hogy a szóban forgó rendelet továbbra is érvényben van, ezért fizetni kell. A képviselők tudomásul vették a tiltakozást, de a rendeletet még nem helyezték hatályon kívül, erre 90 napjuk van. ParaVIDEÓ

Egy tavalyi törvénymódosítás és alkotmánybírósági döntés következtében sem adó, sem illeték formájában nem szedhetnek parkolódíjat az önkormányzatok, bérletként pedig – mint a dunaszerdahelyi képviselők februárban elfogadott rendeletében – csak abban az esetben lehetséges, ha bérleti szerződést kötnek egy céggel, és az szed díjat a parkolóktól.

A mai rendkívüli képviselő-testületi ülésen tudomásul vették a járási ügyész tiltakozását. Pázmány Péter polgármester azt mondta, hogy valaki feljelentést tett az ügyészségen, mert a rendelet nem felel meg az előírásoknak. Hozzátette, hogy a rendelet továbbra is érvényben van, tehát mindenkinek fizetnie kell.

Az általunk megkérdezett ügyvédek szerint viszont ez elfogadhatatlan. Belanová Mária ügyvéd szerint rendőrséghez fordulhatunk, ha büntetőcédulát kapunk, amiért nem fizettünk parkolódíjat. „Ha egyszer törvénytelenül szedik, akkor arra nincs mentség. A törvény előtt mindenki egyenlő. Ha nekünk be kell tartani a törvénnyeket, akkor a képviselő-testületnek, az önkormányzatnak is” – mondta a dunaszerdahelyi ügyvédnő, hozzátéve, hogy az önkormányzatnak azon kell igyekeznie, hogy helyreálljon a rend a városban.

Egy másik ügyvéd, Angyal László szerint ha a város egy céget alapított volna, akkor azon keresztül beszedhetné a parkolási díjakat. Ha nem fizetünk parkolódíjat, megbüntetnek és bíróságon keresztül szeretnék behajtani a büntetést, akkor ott meg lehetne támogatni igazunkat az ügyészi állásfoglalással, amely szerint nincs törvényes alapja a díjbeszedésnek.

HÁTTÉR

A februári képviselő-testületi ülésen elhangzott egy javaslat, amely szerint városi céget kellene alapítani, és azon keresztül beszedni a parkolási díjat. A Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) is egyetlen lehetőségként tartja számon ezt a megoldást. Egy másik megoldás szerint magáncégnek is bérbe lehet adni a parkolókat, de tulajdonképpen arra is lehet kérni a lakosokat, hogy önkéntes alapon ajándékozzanak parkolódíjat (idén márciusban Királyhelmecen azt kérték a lakosoktól, hogy ajándékozzanak ingatlanadót, mert az önkormányzatnak nem sikerült megszavazniuk az ingatlanadó kivetéséhez szükséges általános érvényű rendeletet).

A városi céges javaslatról februárban nem szavaztak (minden bizonnyal azért, mert azt egy független képviselőnő, Antal Ágota javasolta), ellenben elfogadták azt a rendeletet, amelyet most megtámadott az ügyészség. A járási ügyészség figyelmeztet, hogy ha nem, vagy csak részben felelnek meg a tiltakozásnak, akkor a főügyész alkotmánybírósági pert indíthat. Több mint valószínű, hogy a februári ülésen minden képviselő tisztában volt azzal, hogy a bérleti díj sem törvényes megoldás, ugyanis Pázmány Péter akkor kijelentette, hogy „ez a megoldás is próbakeresés, mindenben lehet hézagot találni.”

jd