Már az Angolok is felfedezték

2008. május 27. - 15:28 | Régió
KULCSOD – A csi­liz­kö­zi ré­gi­ó­ban fekvő fa­lu alig négy­száz lé­lek­szá­má­val egyi­ke a Du­na­szer­da­he­lyi já­rás te­le­pü­lé­se­i­nek.

Az időseb­bek a több mint négy év­ti­zed­del
ezelőtti, nagy du­nai ár­víz kap­csán je­gyez­ték meg a fa­lu ne­vét, mert itt, a kö­zel­ben sza­kadt át a gát. Both Ti­bor pol­gár­mes­ter sze­rint azon­ban igye­kez­nek él­hetővé ten­ni a fa­lut, megőriz­ni a ter­mé­sze­ti szép­sé­gét és kör­nye­ze­tét. En­nek a tö­rek­vés­nek egyik fon­tos esz­kö­ze a ta­valy áta­dott Öko­ud­var és kom­posz­tá­ló, ahol a fa­lu­ban sze­pa­rált hul­la­dé­kot tá­rol­ják, hasz­no­sít­ják, il­let­ve szál­lít­ják to­vább. A műanyag fla­ko­no­kat Csi­liz­rad­vány­ba, ahol össze­zúz­zák, majd ér­té­kes ala­p­a­nyag­ként ad­ják el. Az Öko­ud­var­ban há­rom acél­kon­té­ner­ben gyűjtik a már ki­vá­lo­ga­tott hul­la­dé­kot, ame­lyet időről időre kü­lön­le­ges járműve­ken szál­lí­ta­nak el, mi­ként a ki­ö­re­ge­dett járművek ron­csa­it is. Éven­te le­ga­lább tíz ton­na kom­posz­tot ké­szí­te­nek, ame­lyet a la­kos­ság fel­hasz­nál a ker­tek­ben. Gyer­mek­ját­szó­tér is épült, s rö­vi­de­sen átad­ják azt a tíz tel­ket, ame­lyen csa­lá­di há­zak épül­het­nek. Ter­ve­zik a he­lyi művelődé­si ott­hon és az óvo­da fe­lú­jí­tá­sát, va­la­mint egy több­funk­ci­ós szol­gál­ta­tó­ház fe­lé­pí­té­sét is.


Büsz­kén me­sé­li a pol­gár­mes­ter, hogy nem­rég egy an­gol nyug­dí­jas há­zas­pár köl­tö­zött a fa­lu­ba. Az in­ter­ne­ten ba­ran­gol­va ta­lál­tak rá er­re a Du­na men­ti te­le­pü­lés­re, s annyi­ra meg­tet­szett ne­kik, hogy né­hány sze­mé­lyes lá­to­ga­tás után há­zat vet­tek, és Kul­csod­ra köl­töz­tek. Má­ig jól ér­zik ma­gu­kat. „Az a cé­lunk, hogy le­hetőleg min­den kul­cso­di pol­gár vé­le­mé­nye is ugya­nez le­gyen – tet­te hoz­zá a pol­gár­mes­ter.


(lav)