Hidaskürti siker a keceli gasztronómiaversenyen

2008. június 5. - 15:21 | Régió
A magyarországi Kiskőröshöz közeli Kecelen rendezett Európai Napok keretén belül az ifjúsági szabadtéri főzőverseny teljes felvidéki sikert hozott.

A hidaskürti Magán-szaktanintézet és annak két kihelyezett részlegének, a nagymegyerinek és a bátorkeszinek, tanulói a május 31-i gasztronómiai versenyre a keceli Virágdekor Szakképző-iskola és Kollégium meghívására utaztak a dél-alföldi településre. A nemzetközi ifjúsági főzőversenybe összesen tíz iskola tanulói neveztek be, Szlovéniából, Szlovákiából és Magyarországról, a hidaskürti iskolából a Kiss Csaba, Hrecska László alkotta páros nyerte meg ezt a kategóriát, gulyáslevesüket a televízióból is jól ismert Benke László mesterszakács és -cukrász vezette zsűri a legjobbnak és legízletesebbnek találta.

A bátorkeszi iskola tanulói sem vallottak szégyent gombás pacalpörköltjükkel, melyet knédlivel együtt tálaltak, a bírák Márkus Krisztián és Pikler Sándor főztjét a második hellyel értékelték, míg a harmadik legjobb ételt a nagymegyeri szaktanintézet tanulóinak, Burian Balázsnak és Beke Tamásnak sikerült elkészíteniük, ők szintén marhahúsból készült gulyáslevessel győzték meg a szakmai zsűrit. A házi sütemények versenye sem maradt szlovákiai sikerek nélkül, a keceli bemutatóra már otthon elkészített finomságokkal érkeztek a cukrászok, végül Arany Habverő Díjjal jutalmazták a bátorkeszi magániskola három lánycukrászát, Krajčír Juditot, Škrovan Ritát és Petróczky Alexandrát. A mestercukrászok díját Danas Krisztina és Miklós Alexandra kapta, akik a hidaskürti szaktanintézetet képviselték Magyarországon.

A tíztagú zsűriben egyébként világ- és olimpiai bajnok magyar mesterszakácsok és –cukrászok egész sora foglalt helyet, vagy köztük volt például Pető István, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke is. „Nem számítottunk ekkora sikerre, magunk is nagyon kellemesen meglepődtünk az elért eredmények láttán” – újságolta helyénvaló büszkeséggel Berényi Renáta, a hidaskürti szaktanintézet nagymegyeri kihelyezett részlegének igazgatója. A szombati ünnepélyes díjátadást követően a tanulók örömmel készítettek közös fotókat a nevesebbnél nevesebb mesterszakácsokkal, -cukrászokkal, az egész napos műsort svédasztalos vacsorával és közös programmal zárták.

Kovács Zoltán

Címkék: gasztronómia, verseny