Dunaszerdahely - diákszemmel

2008. június 10. - 21:58 | Régió
Hely- és művészettörténeti vetélkedőt szervezett középiskolások részére a Kortárs Magyar Galéria (KMG) és Dunaszerdahely önkormányzata a Vermes-villában. A város múltjáról, jelenéről és jövőjéről kérdezték a háromtagú csapatokat.

Három középiskola vett részt a vetélkedőn: a Magyar Tannyelvű Szakmunkásképző Intézet, a Vámbéry Ármin Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és az Egészségügyi Középiskola. A zsűri tagjai Gaál Derzsi Ildikó, a KMG igazgatónője, Nagy Attila történelemtanár és Novacsek György, a KMG munkatársa voltak. A fődíjat, a polgármester díját az egészségügyi iskola csapata nyerte, ők felkészítő tanárukkal együtt gödöllői kiránduláson vehetnek részt. A csapattagok: Tóth Vanda, Bíró György és Hausleiter Franciska, felkészítő tanáruk Mráz Vilma. Az okleveleket Nagy Frigyes alpolgármester és Lipcsey György Munkácsy-díjas szobrászművész adták át.

A versenybe három művel lehetett benevezni, plakátot kellett készíteni a Vermes-villáról, a város egy már nem létező épületéről, valamint egy montázst formálni Dunaszerdahely múltjáról, jövőjéről vagy a művészet fontosságáról. A verseny résztvevőinek javaslatait és ötleteit a szervezők eljuttatják majd a város képviselőinek. A diákok szerint bővíteni kellene a zöldövezetet, csökkenteni a forgalmat, a szmogot, betiltani a dohányzást a köztereken. Előtérbe kellene helyezni a mozgást, a sportos életmódot, és erősíteni kellene a futballt. Több kulturális rendezvényt látnának szívesen, és szerintük azoknak nagyobb hírverést kellene csinálni. További ötletként szerepelt, hogy a város tehetségeit más városokban is el kellene ismerteteni. Ami a város jövőbeni képét illeti, általában metrót, aluljárókat képzeltek el a diákok, és szerintük egy reptér sem ártana a környéken. Véleményük szerint a régióbeli falvakkal együtt kellene működni és összekapcsolni őket a várossal.

Gál Derzsi Ildikó elmondta, hogy a kezdeményezést folytatni szeretnék, ősszel alapiskolások részére terveznek hasonló versenyt, amellyel céljuk, hogy a diákokkal megismertessék szülővárosukat és megkedveltessék a galériát.

jd

Címkék: vetélkedő