Mentálisan sérült Rómeók és Júliák a színpadon

2008. június 12. - 14:04 | Régió

DUNASZERDAHELY – A cím egyeseknek erős lehet, de igaz. Az értelmi sérült színészekből álló budapesti Baltazár Színház mutatta be Gondolj rám szívesen című darabját a művelődési központban, teltház előtt, sok-sok taps közepette.

A dunaszerdahelyi Metális Sérülteket Segítő Polgári Társulás megalakulásának 10. és a Carissimi Jótékonysági Alap 6. évfordulója alkalmából rendezett gyűjtést és előadást. A gyűjtésbe a város iskolásai kapcsolódtak be – és persze azok, akik eljöttek a színházi előadásra – akik könyvekkel, csokoládékkal, és egyéb általuk felajánlott dolgokkal támogatták az értelmi sérülteket, tudtuk meg Ibolya Ildikótól, a művelődési központ igazgatójától.

A Baltazár Színház olyan egyedülálló dolgot mutatott be a színpadon, amely nagy elismerést érdelmel, és kapott is a nézőtéren helyet foglalóktól. A szerelem, szexualitás, szülő-gyerek viszony bemutatását tűzték ki célul. Jó humorérzékkel, mozgásszínházat idéző csöndes jelenetekkel, és Shakespeare, Rabindranath Tagore és Janzsó Cecília idézetekkel mutatták be a szerelem boldog és fájdalmas oldalát. Kerek egész színházi produkciót láthattunk, amely során valóban feledhető volt, hogy értelmi sérültek állnak a színpadon. A nézők nagy tapssal jutalmazták őket, az előadást követően pedig a Mentális Sérültek Polgári Társulásának klubhelyiségében vendégelték meg őket.

„Példaértékű, amit láttam. Kár, hogy nálunk nincs egy olyan szervezet, amely hasonlóra vállalkozna” – mondta egy anyuka, aki maga is értelmi sérült gyermeket nevel, arra utalva, hogy a színháznak Magyarországon egyedüliként sikerült elérnie, hogy tagjai, a sérült emberek a tehetségükből éljenek meg. A Baltazár Színház tudniilik állandó és széleskörű képzést biztosít tagjainak.

Az előadás előtt Bauer Edit mondott köszöntőt, aki a Crissimi Jótékonysági Alap igazgatótanácsának tagja. „Jó hírrel szolgálok Brüsszelből jövet – mondta – az Európai Bizottság tovább lép az antidiszkriminációs politika terén, és újabb, a fogyatékkal élők sorsát segítő jogszabályt fogalmaz meg.” A politikusnő által képviselt jótékonysági alap azokon a családokon segít, aki otthon vállalkoztak rá, hogy beteg gyermeket neveljenek. Cséfalvay Ágota, a másik szervező társulás vezetője ismertette a Komenský utcai klubjuk célját. A szabadidős tevékenységeken kívül rehabilitációs összpontosításokat szerveznek és a sérült gyermekeket nevelő szülők is náluk alkotnak egy közösséget.

A Görbe Tükör Napja, ahogy a szervezők elnevezték ezt a napot, jó alkalom volt a szórakozásra és arra is, hogy bepillantást nyerjünk sérült embertársaink mozgalmas, tartalmas életébe.

J.D.