Bombák az alkotmánybíró házának udvarában

2008. június 24. - 23:07 | Régió
KOMÁROM - Két robbanószerkezetet találtak elrejtve múlt pénteken délután Horváth György alkotmánybíró lakásának udvarában. A két plasztikbombát az illetékes pozsonyi tűzszerészalakulat emberei fedezték fel operatív, titkosszolgálati információkon alapuló riasztás nyomán.

Paraméternek elmondta: döbbenetes, hogy ilyesmi megtörténhet a parlamentáris demokráciát magáénak valló országban. Arra a kérdésre, vajon szerinte ki akart az életére törni vagy ki akarta őt éppen csak megfélemlíteni, egyelőre nem tudott válaszolni, annyit elmondott azonban, hogy tudomása szerint Komáromban és környékén nincsen olyan haragosa, aki ilyesmire vetemedne. A robbanószerkezetet a helyszínről szakértői vizsgálat céljából elszállították. Egyelőre hivatalosan meg nem erősített információk szerint a működő robbanószerkezetek akár egy toronyház elpusztítására is alkalmasak lettek volna. Horváth György múlt vasárnap arról is tájékoztatta a Paramétert, hogy telefonon megkeresték őt a Sme és a Nový Čas napilapok szerkesztői és rendőrségi forrásokra hivatkozva azt tudakolták tőle, mi a véleménye arról, hogy a robbanószerkezeteket összefüggésbe hozták a vejével, aki vele együtt abban az ingatlanban lakik, amelynek udvarán megtalálták a robbanóanyagot.  A hivatalosan meg nem erősített információk szerint Horváth veje szerezte volna be a szóban forgó bombákat, mégpedig azért, hogy azt vagy a pozsonyi, vagy pedig a lengyel alvilágnak továbbítsa…

Horváth György elemi felháborodással utasította vissza ezt a feltételezést, amelyet egyszersmind a személyét lejáratni szándékozó piszkos praktikának minősített. „Példátlan és felháborító aljasságnak tartom, hogy azok, akik hónapok óta sikertelenül el akarnak távolítani az Alkotmánybíróságról, az eszközökben nem válogatva a családtagjaimat is feláldoznák, bemocskolnák szándékuk valóra váltása érdekében“ – nyilatkozta Horváth a Paraméternek.

Horváth Györgyöt még 1996-ban ítélték el feltételesen egy általa jegyzett üzleti társaság adóhátraléka miatt, majd hat évvel később, amikor már mentesült az ítélet alól, a vonatkozó, jelenleg is hatályos törvényekkel összhangban választották meg alkotmánybírónak. A Vladimír Mečiar vezette Demokratikus Szlovákiáért Néppárt (ĽS-HZDS) politikusai hónapok óta azon ügyködnek, hogy a fentebb említett ügy miatt Horváthot eltávolítsák az Alkotmánybíróságról. Ivan Gašparovič államfő többször is kijelentette, annak idején, még parlamenti képviselőként, azért támogatta Horváth alkotmánybírói jelölését, mert az egyetemen is tanította, tehát jól ismerte őt. Nem tudott viszont a Horváthra kiszabott verdiktről. „Az alkotmánybíró egyébként semmit nem hallgatott vagy követett el, leváltására tehát nincsen ok“ – így a köztársasági elnök. Štefan Harabín, az igazságügyi miniszter (HZDS) viszont azt állítja, hogy Horváth Györgyöt mindenképpen meneszteni kell. Ügyét tavaly kaparták elő vélhetően a Harabínhoz, azaz a HZDS-hez közel álló, tavaly megválasztott új alkotmánybírók sugallatára, akik állítólag szeretnék saját pártjuk jelöltjével helyettesíteni őt. Ez viszont egyelőre csak feltételezés. Az viszont tény, hogy annak idején az alkotmánybírók többsége felszólította Horváth Györgyöt: a taláros testület morális tekintélye érdekében önként mondjon le, de ő erre egyelőre nem volt hajlandó. Kijelentette azt is, hogy ha majd nem gyakorolnak nyomást rá, akkor még egyszer megfontolja jelenlegi álláspontját.

(para)